You are currently viewing Takplanering

Takplanering

Igår gick jag upp på taket för första gången och kikade lite. Jag har tänkt försöka bygga något slags lastsystem där uppe. Visst kan jag limma fästen till solpanelen, men jag tycker det känns enklare att ha ett system där jag även kan byta ut den eller komplettera med en till. Tanken jag har nu är att köpa lasthållare från Overlander, dvs samma lasthållare som används i flygplan mm. Dessa är i aluminium, så det gäller att se upp så att inte aluminium möter plåt. Därav kommer jag limma ett tunt liggunderlag på undersidan som både blir vibrationsdämpande och som gör att plåt inte möter aluminium. Därefter rent krasst tror jag att jag kan skruva L-profiler i aluminium i solpanelens långsidor och bulta ner den i lasthållaren. Solpanelen på tvären kommer dock att synas en del från sidan och på ett sätt är jag mer sugen på att montera den längs med bilen. Då måste jag dock tänka om vad gäller infästningen. Solpanelens kanter är dock svarta, så man kanske inte tänker på det så mycket. Jag vill försöka få bilen så pass diskret som det går och helst ha allt i samma färg som bilen (fönsterkarmar, takluckans karm mm).

Om jag går efter min ursprungliga plan med lastskenor så kan jag även flytta solpanelen rätt så enkelt om jag skulle vilja. Samt att behöver jag en till så är infästningen i praktiken förberedd för en till panel på t.ex. 100W (min nuvarande är 200W och den vill jag börja med).

Det finns färdiga hål för takfäste redan upptäckte jag. Igenpluggade med en gummibit. Det känns lite sådär. Spricker gummit så kommer vatten rinna rätt in i bilen! Antingen så sätter jag lastskenorna här, nyttjar de befintliga hålen och tätar med sikaflex, eller så sätter jag lastskenorna längre ut. De färdiga hålen sitter typ 15 cm in på bilen och det känns lite knas. Längst ut på bilen finns en ränna som jag istället skulle kunna skruva ner lastskenorna i, men det blir lite krångligare att komma åt att bulta det hela på insidan.

Jag börjar nog med att beställa hem skenorna, 3 meter totalt, och så får jag se var jag sätter dem. Tanken är att jag ska kunna montera även en LED-båge framtill ovanför fönsterrutan om jag vill få mer extraljus och skenorna ska även kunna hålla last om  jag t.ex. vill ha en extra packbox med mig eller så. Likaså har jag en tanke på att de kanske även kan hålla rörelsedetektorer, belysning och annat. Just därför lockar det mer att sätta skenorna ytterst på vanen, så långt ut jag kommer. 


Det ställer till det hela med räfflor och annat på taket. Här framme kommer takluckan med fläkt att hamna, min Maxxfan Deluxe. Den kommer att hamna rätt så bra i själva urgröpningen, men det blir då även en grop just mot själva takluckans ram. Inga konstigheter bara man är noga med att täta, men vatten kommer ju att rinna emot takluckan så helt klart en ”riskkonstruktion”. Jag har köpt hem tec7, så egentligen ska jag bara spraylacka takluckans vita plastdelat samt bygga en träram till insidan, så är jag klar för håltagning här och kan montera takluckan. 


Det som jag ännu inte har tänkt ut till fullo är taklucka nr2, som ska vara ovanför sängen. Jag hade tänkt köpa en Mini-Heki, men såg på mässan nu att de är väldigt små (40×40 cm). Det är inte mycket att ”se ut genom”. Ska takluckan endast fungera för ventilation, så duger det. Då kan jag sätta den mitt på taket och nästan längst bak mot bakdörrarna. Vill man kunna se ut genom den, så borde det istället vara bättre att placera den mer mot huvuddelen ovanför sängen. Jag hade en tanke om att det kunde vara rätt mysigt att lägga sig och se en stjärnklar himmel genom rutan. Å andra sidan så kräver det att det inte är tonat glas då och just nu är jag inne på att köra med tonat glas istället för att skärma av lite värme och göra luckan lite mer diskret utvändigt. Det hade annars varit rätt fräckt med en rejäl transparent taklucka just för extra ljusinsläpp och  få den där stjärnhimmeleffekten. Dock kostar en miniheki 1200 kr ny och t.ex. en Heki2-lucka som är betydligt större, kostar nästan 6000 kr ny. Dessutom väger den 10 kg. Minihekin väger 3,3 kg, så för att spara vikt och pengar kommer jag att välja den billigare och mindre luckan trots allt

Fördelen med att köpa den ny är att jag får med insektsnät och mörkläggningsgardin direkt. Det köpte jag även till min Maxxfan takfläkt också. Med två kassettfönster sedan också samt en skjutdörr till bodelen, så kommer jag förhoppningsvis att kunna mörklägga bilen till 100% – något som är ett måste för mig som har svårt att somna om det inte svalt och mörkt. 

En annan fördel med denna setup är att minihekin har ett ventilationsläge även om luckan är stängd. Det kommer alltså alltid att kunna cirkulera frisk luft inne i bilen. Jag tänker mig att när vanen inte används utan står parkerad, så hade det varit gott att ha en liten luftcirkulation kontinuerligt så att luften i vanen byts ut åtminstone en gång om dagen. Precis som badrumsfläkten som jag har i huset (en PAX Calima) står och går kontinuerligt. Det känns lite onödigt kanske att köra maxfan-fläkten året runt, så därav är jag sugen på att ha just typ en PAX Calima och en separat luftkanal för den fläkten, t.ex. nere baktill vid garaget. Då kan jag slå på den fläkten när bilen är långtidsparkerad och står på landström och låta den fläkten byta luften i bilen varje dag. Då håller sig sängen och annat material fräscht. 

Jag ska försöka få hem minihekin omgående och montera takluckorna, sedan provköra och testa luftcirkulationen inne i vanen. 

Lämna ett svar