You are currently viewing Tre timmars fönsterjakt

Tre timmars fönsterjakt

Vanbygget påminner om husbygget. Jag måste spendera SJUKT mycket tid online på att bara göra research. Ikväll fastnade jag helt på fönster och jag vet fortfarande inte hur jag ska göra. 

Jag vill ha två fönster, eventuellt tre, men vill börja med två och se hur det känns. Fönster och takluckor osv måste vara på plats innan jag börjar isolera. Jag vill ha ett litet fönster vid sängdelen och ett större fönster fram i bilen. Jag tror att jag vill ha det på sidodörren med köket och inte sidodörren med loungen, men det kan vara så att jag vill ha ett till fönster där sedan. Även om fönstren är tonade så skapar de en helt annan rymd om det regnar osv. Jämför mot att sitta i en fångcell och bara ha en liten ruta att titta ut genom. Fönster isolererar däremot inte så bra, så det är en nackdel. 

En aspekt att tänka på är att har man ett fönster som på denna bild, dvs som fälls ut, och har det baktill på bilen så måste det stängas innan man tjongar upp en sidodörr. Därav vill jag hellre ha ett skjutglasfönster bak vid sängen, så att fönstret kan vara öppet hur mycket det vill och jag kan öppna sidodörren när som helst. Fram i bilen kan jag tänka mig ett fönster av denna karaktär, som viker ut rutan. 

Kruxet är bara priset. Alltså på riktigt, en husvagnsskrot tar 2500 kr för ett repigt sunkigt fönster från 1998. Medan ett nytt fönster avsett för husbilens kurvade plåt kostar 6-7000 kr. What! Heeeeeelt galet. Här finns det en marknad med marginaler, för det finns inte på världskartan att det kostar >6000 kr per massproducerat fönster. 

Det första jag fastnade på är val av fönster. Dubbelglas ger sååå mycket bättre isolering med luft eller gas mellan. Det blir tokigt att isolera hela vanen invändigt och sätta enkelglas. I sådana fall ska det vara väldigt bra isolerglas (plast) med hög isolerfaktor, annars har man ju isolerat hela vanen i onödan.

Jag körde även fast på kassett eller ej. Det är smidigt med ett kassettfönster där du har både rullgardin och myggnät i ett, klappat och klart. Dra bara för det du vill ha. Mycket smidigare än att försöka fippla med löst myggnät, lös rullgardin osv. 

Allt faller dock på prislappen igen. Skrotfirmorna tar galna priser för sina fönster. Repiga, slitna, spruckna och ändå ska de ha 2000 kr för en ruta?! Jag har hittat fönster till en bra prislapp i Tyskland dock (Reimo), men hittar ingen information om fönstret i sig just och bara en standardbild som inte säger så mycket. Dock kostar ett nytt fönster under 2000 kr där. De skeppar inte till privatpersoner i Sverige, men det finns ett företag i Sverige som kan beställa från Reimo och leverera vidare till privatpersoner. Just precis nu är jag inne på att chansa och beställa därifrån. Åtminstone fönstret till sovrumsdelen, medan jag ska fortsätta kolla på husvagnsskrotar efter fönstret till den främre delen. Hittade någon ruta i OK skick, men då var den för stor för sidodörren då jag måste ta hänsyn till balkar i dörren mm. 

Eller så chansar jag och tar båda rutorna från Reimo. Ingen av dem har färdig kassettlösning vilket de dyrare fönstren för 5-6000 kr har, men däremot kan man köpa till en lös kassett för ca 1000 kr per fönster längre fram.   

Fortsättning följer, men jag hade verkligen velat få hem alla fönster, takluckor och allt nu till veckan då jag skulle vilja passa på när det blir uppehållsväder och då såga sönder skåpisen och montera allt sådant. Därefter kan jag börja mata på med isolering. 

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Jonas

  Köpte ett seitz fönster från campout, modell s4. Via reimo.
  Riktigt grymt med dubbla isolerglas och kassetten. Men som du säger runt 4300kr för ett fönster till sidodörren fick jag ge.
  Men det var det värt.

  1. trailpeter

   4300 var inte så farligt ändå. Jag kollade på deras välvda ruta och när det börjar kosta 6-7000 tycker jag det drar iväg lite för mycket. Samtidigt tar husvagnsskrotarna typ 3000 kr för en nyare ruta som är repig. Galet.

Lämna ett svar