You are currently viewing Most bang 4 the buck

Most bang 4 the buck

Jag gör med vanbygget som jag har gjort med mitt hus. Försöker hitta ”mostbang4thebuck”. Inte dumsnåla, men inte tokslösa. Bland det bästa jag gjorde med mitt hus var att åka till Polen och köpa hela köket exkl vitvaror på IKEA. Totalkostnad 10 000 kr, inkl resa ner och färjebiljett. Kostnad hemma hade varit över 23 000 kr exkl transportkostnader. Jag försöker nyttja samma filosofi nu i vanbygget. Armaflexen köpte jag hem på rea från Tyskland och likaså ljudisoleringsskivorna från Bilradiolagret. Samma igår då jag tog hem varmvattenberedaren jag tänkt ha då den var på rea på Jula. Den är egentligen inte avsedd för inomhusbruk eller fast montage, men det är för att man måste sörja för god ventilation – vilket jag kommer att ha. 

Min tanke är att ha denna monterad bak i bilen och kunna slå på/av den. Sedan ha en lös dusch som jag kan plugga i bak i bilen och duscha utomhus med handtag på bakdörrarna. Likaså kunna spola av leriga skor, kläder, cyklar etc. Samtidigt ska jag ha ett fast rörsystem, kopparrör eller pexrör draget till dusch och handfat i köket. Att bara kunna få lite varmvatten när man ska diska utan att behöva koka vatten, samt att bara få lite värme på duschvattnet kommer göra grymt stor skillnad. Denna klarar 5,5 liter/minut vilket jag tror räcker mer än nog. Det är ju liksom inga spa-duscher man tar, utan spola av sig, tvåla in sig, spola av sig igen typ. Jag får se om jag klarar mig på en gasoltub, men planen just nu är att ha en tub på 2 kg eller mindre så jag inte omfattas av kraven på slutet utrymme mm. Med tanke på att en tub på 250 gram räcker en hel vecka i fjällen när jag lagar mat, så undrar jag om inte 2 kg fungerar fint för dusch + kök. Alternativt får jag ha två olika tuber, en till duschen och en till köket, då jag garanterat kommer att ha högre förbrukning i köket över tid. 

Det enda som stör mig lite är storleken på denna. Den ska monteras stående på höjden och den bygger lite höjd, samt kräver ventilation ovanför. Den kommer absolut att behöva monteras lågt ner och med i praktiken nästan direkt 90 graders rörböjar in mot bilen. Samtidigt smidigt om jag kan ha den nära bakdörrarna och kunna justera värmegrad osv. 

Lämna ett svar