You are currently viewing Designtankar 3.0

Designtankar 3.0

Tankearbetet har fortsatt och jag har laborerat fram och tillbaka – men jag landar hela tiden tillbaka på min första design. Jag hittar verkligen inget som känns bättre, så om jag inte springer på något annat i tankarna inom 24 timmar, så klubbar jag den designen. Det kommer att kosta mig 6000-7000 kr tyvärr på ett nytt singelsäte som passagerarstol och en snurrplatta, men det blir nog ändå bäst. 

Igår upptäckte jag dessutom en ”vantour” på youtube på nästan identisk design som jag har tänkt mig. När jag såg den så kändes allt minst lika rätt om inte mer rätt. 

Jag tog en rejäl tankeställare kring säng igen, men jag känner verkligen inte att jag vill fippla med att bädda/bädda bort den varje dag. Dessutom inbillar jag mig att jag sover mycket skönare på en riktig madrass kontra om man t.ex. har två soffkuddar som man ska ligga på – även om det är samma material. Med en fast säng så kan jag unna mig en tjockare och skönare madrass också för en riktigt god nattsömn. Det blir faktiskt den absolut största skillnaden mot för att sova i tält – för handen på hjärtat; hur mycket jag  än älskar att tälta, så inte sover jag kanonbra trots uppblåsbart liggunderlag osv. Jag vill t.ex. inte tälta dagen innan en trailtävling. 

Jag var inne på att krympa sängen till 120 cm och nöja mig med det, men jag föll tillbaka på 140 cm ändå. Det är trots allt helt ok att sova två pers på 140 cm. Faktum är att mitt Hillebergtält som jag sovit två i flera gånger, är bara 130 cm brett upptill och bara 109 cm brett nertill – och man ligger sällan dikt an tältduken. Däremot fick jag en tanke som jag inte lekt färdigt med. Vid fotänden – behöver sängen verkligen vara lika bred som vid huvudänden? Jag skulle teoretiskt kunna låta toaletten smalna av och skära in i sängen 10 cm där. Alltså att sängens fotände blir 10 cm. Det gör ändå en del för duschutrymmet – men jag inbillar mig samtidigt att det kanske öppnar upp för att man sparkar in i väggen med fötterna. Särskilt om man är van vid en helt rak säng hemma. 

Med en 140-säng som är fast baktill, så blir det också ett sittutrymme. Jag byter plats på överskåpen så att de kommer alla efter samma vägg. Jag förlorar ett överskåp som hade varit bra att ha över köket, men jag vinner en aningen mer luftig känsla i ett redan väldigt trångt utrymme. 

Storleken på toalett/dusch är fortfarande inte helt spikad. Jag tänkte först krympa toaletten på längden och dra ut den mer mot mitten, men den dödar så mycket av utrymmeskänslan då. Nu har jag backat den tillbaka lite och istället krympt loungedelen. Jag velar dock fram och tillbaka lite här, för båda har sina för och nackdelar. En större lounge är verkligen galet nice om jag kan ha båda sidodörrarna öppna. Jag är mer och mer inne på att göra toaletten lite sned i ett hörn och spekulerar i huruvida jag kan sätta dörröppningen på det hörnet. Även det öppnar upp utrymmet lite (och de gör så på fabriksbygga husbilar bland annat). Jag skulle dock vilja få provmontera med skivor och provduscha lite innan jag bestämmer mig, men detta är sådant som jag faktiskt kan justera efter hand ändå. 

Framme i loungen så fick jag en idé som jag klurat på fram och tillbaka. En utdragbar soffa till säng. Jag skulle kunna få till en 100-120 cm säng på tvären där, förutom vid fotänden som skulle bli ca 60 cm intill köket. Egentligen ingen dum idé om man nu reser två men inte vill dela säng. Å andra sidan måste jag ta med mig extra kuddar (eftersom loungen inte kommer ha ett ryggstöd (tror jag). 

En sak jag måste kolla är om jag kan ta hål för duschavloppet rätt ner genom golvet där jag har tänkt placera toaletten. En sådan sak jag kom på. Måste se exakt var bränsletank och annat sitter. 

Lämna ett svar