You are currently viewing Billjud och hemmabio i camper van

Billjud och hemmabio i camper van

Året var 1995. Jag tog körkort och började köra min Volvo 244 GLE -77 på vägarna. Det första den volvon fick var en ny stereo, slutsteg och ett par rejäla högtalare på en baslåda med 2×12″-basar. Dra mig baklänges vilket ljud. Inget för audiofiler, det var inte världsklass på ljudet, men det spelade högt, maffigt och tungt. När hela ryggen vibrerade i bilen av basen var det riktigt mäktigt. 

Något år senare hade jag en gammal BMW 518. Samma där, fast jag ärvde ljudet. Kickpaneler i golvet mm. Sedan dess har jag bara haft farbriksmonterat ljud och OJ så sjukt tråkigt. Jag har saknat ”bilstereobygge” genom alla bilar. Nu har jag senare åren haft tjänstebilar och även om jag slänger på 20 000 kr till på priset för ”stora ljudpaketet” så är det löjligt. Bang Olufsen, Harmann Kardon, alltså vilka skämt? Inget tryck, ingen fyllighet, bara tomt, platt, ingen bas. HELT pissdåligt ljud. Jag har ändå kört Mercedes, Audi, BMW osv. Nej – det bästa ljudet bygger man tveklöst själv. För all del, vissa bilar även BMW har diamanthögtalare och annat som säkert kan ge en magnifik ljudbild, men jag saknar trycket i ljudet. Jag saknar känslan. Jag har saknat det i över 20 år. 

Om jag nu bygger en plåtis som jag ändå river ner, så varför inte bygga lite billjud. Åtminstone bättre än original. Så här tänker jag just nu;

Ny Stereo där effekten bara där är större än original, sedan nya högtalare i framdörrarna. Jag tror jag behåller kablaget och bara uppgraderar högtalarna, men funderar på att montera extra diskanter en bit upp på dörrarna vid backspegeln eller i A-stolpen. Sedan en subwoofer under passagerarstolen. Aktiv eller passiv. Kommer att kolla lite storlekar osv. Detta blir inget superduperljud, men kanske mer fylligt ljud mot för original. Jag vet inte om man kan montera högtalare ovanför sätena och få bra ljud? Annars är det ett alternativ för att bredda ljudbilden, att ha uppochnedvända högtalare i hyllan ovanför. Jag kommer nämligen ha skjutdörrar fördragna som skärmar av och isolerar av bodelen när jag kör, så ljudet ska verkligen bara vara i den lilla förardelen. 

Sedan spekulerar jag massor i hur jag ska få till en hemmabio. Jag har två projektorer jag har tittat på som jag fastnat för, Optoma GL330 och BENQ GS1. Fristående som man laddar upp. Projektorduk kan absolut vara en gullgardin bara om jag inte bygger en egen duklösning. Däremot har jag fastnat lite på ljudet. Jag tänkte först ta en soundbar med trådlösa högtalare och subwoofer, men den suger rätt bra med ström. Står jag offgrid och ska kolla på film i 2 timmar så tuggar det på. Jag ska räkna lite på hur mycket mina batterier kommer att klara om jag inte kör någon belysning, bara kylskåp och takfläkt, men just nu känns det svårt att få till ett bra hemmabiosystem offgrid. Allt hänger dock på hur jag tänker och vilka prioriteringar jag vill göra. Stänga av kylskåpet/kylboxen ett tag är ju ett alternativ. Köra på en billigare 12V-soundbar ett annat. Köra trådlösa BT-hörlurar av bättre klass och skita i externt ljud ett tredje. Det här måste jag klura vidare på, men jag är SÅ hype’ad till en hemmabio i vanen! Att bara komma hem trött efter äventyr, tävlingar osv, krypa in i en varm van, ta en dusch, laga lite mat och sedan krypa upp i sängen (eller sätta sig i loungen, var nu hemmabion blir bäst), dra ner bioduken och köra igång en film. Alltså, på riktigt, det låter för bra för att vara sant. 

Lämna ett svar