You are currently viewing Armaflex från Tyskland

Armaflex från Tyskland

Direkt från Tyskland; isolering! Jag hänger i #vanlife_sverige-gruppen på facebook och där hade en tjej postat tips om en kampanj för ett tag sedan. Något företag som körde bra pris på just 19 mm Armaflex. När jag snokade runt hos andra vanbyggare så såg jag att flera körde just med 19 mm Armaflex och det gjorde mig nyfiken.

Det är för det första ett material med slutna celler. Det finns vanliga liggunderlag att köpa i Sverige som också har det och ofta kallas de EVA-något. Jag har själv ett snusktunt liggunderlag som jag har som tältgolv som bara är några millimeter och som heter Exped Evazote, men i och med att det är slutna celler så isolerar det helt annorlunda mot för ett vanligt liggunderlag. De slutna cellerna har också en enorm ångbeständighet, så här kommer själva ångspärren i bygget – det som ska hindra fukt från att vandra ut och kondenseras mot plåten. Friluftsnörd som jag är så har jag god koll på just sådana här saker. 

Armaflexen har både ett bra och ett dåligt R-värde om man räknar och jämför. Oftast är det material i kombination med luft som isolerar bäst. När man isolerar hus får man inte trycka ihop t.ex. glasfiber för mycket, för packar du det så tappar det isolerförmågan. Isolerförmågan kommer just av att det är luft som binds med fiberna. R-värdet är ett materialskikts värmebeständighet och anges i m2K/W. Ju större R-värde, desto högre beständighet i värmepassagen och desto bättre isoleringsförmåga. Beräkningen av R-värdet beror på materialen i strukturen som ska kontrolleras. Materialets tjocklek, i meter, delas med λ-värdet (värmeledningskoefficienten). Ju högre värde, desto bättre isolering. Dubbla skikt ger även dubbelt värmemotstånd. Formeln är R = d/λ där R = värmemotstånd i m2 K/W d = materialets tjocklek i meter. λ = värmeledningskoefficient i W/mK. Armaflex som har slutna celler binder dock just inte luft, därmed har det inte så mycket att hosta upp i jämförelse med t.ex stenull – om man skulle jämföra 19 mm Armaflex mot 45 mm stenull. Dock att det var självhäftande + rea på just denna tjocklek gjorde att jag valde detta för att täcka de lite större ytorna som tak och väggar lite snabbt och enkelt. Mäta, skära, rolla/pressa ut. Dock så känner jag spontant att 19 mm Armaflex INTE räcker allena, även om jag inte ska extremvintercampa. Det kommer dock att isolera värme/kyla helt ok, men jag tänker mig att jag vill ha mer. I och med att armaflexen sköter ångspärren ut mot plåten, så kan jag sonika bara trycka in vanlig stenull och fylla ut med. 

Det liggunderlag jag har haft med mig på mina extremexpeditioner har varit ett dunfyllt liggunderlag som med dun och luft har haft ett R-värde på 7. Det motsvarar ca -32 graders kyla som köldgräns. Det är helt galet bra, så att sova på ren snö och is ihop med enorm markkyla har det stått pall. Armaflexen har värmebeständight på 0,033 och på 0,019 meters tjocklek så ger det ett R-värde på 0,57.

Jämför man det mot stenull (om man skulle köra med samma tjocklek) så ger Parocs skiva 0,5 och en styrofoamskiva 0,03! Så sett till sin tjocklek så isolerar Armaflexen kanonbra, men att bara isolera med 19 mm Armaflex ser jag inte som ett alternativ då R-värdet blir sämre än ens mitt liggunderlag som jag har för sommarexpeditioner. Däremot kan jag fylla ut med stenull och med de två ihop få en skaplig isolering. Jag tror inte att stenullen kommer att binda fukt, för den kommer att ventileras genom fläkt, fönster, självdrag osv. Viktigast är att plåten inte blottas mot fuktig luft inifrån.   

 Jag hade kunnat köra med XPS och limma osv det med samma resultat, men att kunna skära ett mjukt material kontra att hålla på med XPS (been there done that before) är en enorm skillnad. Att XPS-isolera hela bilen hade gjort mig galen. Jag AVSKYR att jobba med cellplast och frigolit av alla dess slag. Att dessutom få det perfekt runt alla rundade hörn i plåten osv – no way. Dessutom nästan alla som jag ser som isolerar med XPS, lämnar ju massa öppen plåt i balkar och allt där kondens kommer att fällas ut. Jag kommer att beställa 3-4 mm eva-liggunderlag och försöka täcka precis all plåt även sådant som är isolerat bakom så att ingen plåt är blottad. Jag får känslan av att flera vanbyggare tror att de gör rätt när de halvlimmar XPS mot plåten, men lämnar massor med blottad plåt och utrymmen. Sedan för all del, med bara små ytor plåt blottad så visst kan det ta tid innan rosten sätter sig, men jag hittade rost baktill i min van i midjehöjd där plåten var rätt så uppäten. Den rosten har helt klart kommit från fukt tillförd från skåpdelen. 

Det jag inte kommer att kunna lösa är sängplatsen och plats för fötter/huvud. Bäst hade varit att köpa eller bygga ”flarespacers”. Då bygger man ut vanen på utsidan med typ som en låda och får extra plats för fötter och huvud för en säng på tvären. Här funderar jag på att prova att gå ner på isoleringstjockek, men det innebär också att det är precis vid sängen som all värme kommer att läcka ut först och all kyla kommer in först bortsett från alla fönster och takluckor mm. Så jag är lite kluven. I ett välisolerat hus med fönster som har dåligt R-värde så blir dessa rena rama värme- och köldautobahn. 

Jag hade egentligen velat bygga med flarespace, men kostar helt sjukt mycket. Om jag inte kan hitta något företag som kan gjuta lite snygga glasfiberbulor till mig (flarespace som man köper är glasfiberkåpor). Jag skulle säkert kunna bygga egna, men fy satan vilket jobb att slipa ner dem och få dem bra. 

Överlag så behöver jag inte ha SÅ bra R-världen på vanen som i ett hus t.ex. Den lilla ytan går väldigt snabbt att värma upp med en dieselvärmare och att hålla värmen borta kommer fläkt och ventilation också hjälpa till med. Jag vet ännu inte vilket R-värde jag strävar efter, utan tänker mig att jag börjar med att montera armaflexen och skumisolera balkar och hålrum och helt sonika känner efter hur det påverkar klimatet. I och med att det är en svart plåtis, så kan man på riktigt steka ägg och pyttipanna på taket på den. Den blir så varm så plåten bränns om man lägger handen emot. Det vill jag absolut mitigera och är det någonstans jag kommer gasa på med isolering så är det framför allt mot taket (dit också varm luft stiger). Om skåpisen läcker varm luft vid sängen eller vid fönster må så vara kanske. 

Lämna ett svar