Velar som tusan runt design

Jag har fastnat lite igen i designträsket. Tänker så det knakar. Det är fyra saker som stör mig i tankarna. Det ena är sängens bredd. Återigen, det är högst troligt att jag kommer att mestadels sova ensam i bilen. Behöver jag verkligen mer än 120 cm? Det kanske låter fånigt men 10 cm hit och dit gör en enorm skillnad i en bil som är så pass liten i det som ska vara bodel. ALLA centimeter behöver min/max’as.

Jag gillade min första idé om att ha en bil som har en expanderbar säng vid behov, så när man åker ensam är sängen mindre och när man åker två är sängen större. Dock så med toalett/badrum inne i vanen så bygger jag verkligen för ena dörren helt nästan och tappar just precis det där som kan göra denna van unik: att den har två sidodörrar. 

Två sidodörrar gör denna van unik rejält. Jag har inte ens sett ännu en annan van med det på instragram eller youtube. Alla vantours osv verkar ha vans där man har byggt en helvägg åt ena hållet. Jag märker när jag är inne i bilen att när jag öppnar upp bakdörrarna helt och båda sidodörrarna så känns hela utrymmet helt galet mycket större. Det är liksom som att bo i en koja och plötsligt fälla bort väggarna. Det känns luftigt och tänk en dag med fint väder, vilken naturkänsla det kan bli om man sitter i vanen med alla dörrar öppna och bara myggnät för. Tänk en parkering med fin utsikt, hav, berg etc. Det blir ju nästan 360-vy då. Detta vill jag verkligen inte bygga bort och det är det som gör att jag så starkt är sugen på en lounge framtill i vanen. 

Det tredje som stökar till det är helt klart duschen. Jag har velat fram och tillbaka i flera dagar nu runt att ha dusch inomhus. Nomader som bara campar i naturen och sommartid osv bara behöver ju absolut ingen dusch inne i kärran. Mitt behov dock som kanske kommer trött från en trailtävling till vanen som kanske står parkerad i en liten norsk by, är just att få spola av mig svett och lera. Få lägga mig i sängen en stund och bara återhämta tills att kroppen är redo för att göra något mer än att just ligga ner. Det vore guld värt att kunna ta just den där duschen mitt inne i en norsk by på en parkering utan att ofreda någon. Dvs inne i vanen. Likaså kan det vara rätt så kyligt i fjällen. Det kan regna. Att stå med bakdörrarna öppna medan det regnar in i halva vanen är inte ett alternativ. Så hur jag än vänder och vrider på det så känns det som att en utomhusdusch (gott om plats, bekvämt, mysigt) när det är bra väder och jag naturcampar känns helt rätt, men att jag inte kommer ifrån behovet av duschen inomhus. 

Det fjärde jag grubblar över är just att placeringen av duschen hamnar mitt på. Den blockar av bilen i två delar. Det blir som två rum, vilket jag såg ett vanlifepar säga var bara skönt om man ska vistas länge. Någon kan hänga framme, någon annan bak, få lite privacy trots att ytan är liten. Detta köper jag till 100%. Samtidigt så känns allt direkt så mycket mindre. Känslan blir kanske inte klaustrofobisk, men inte långt därifrån. Det blir knappt 1 meters golvyta fram i vanen och om man nu reser två och en inte vill ligga i sängen medan det spöregnar ute, så är det på denna yta man ska passera varandra och vistas. 

Så just nu är det bara ett virrvarr av tankar. Krympa sängens bredd, backa tillbaka duschens djup och lufta upp vanen lite mer, kanske minska loungen också? Eller bara köra på, köpa att det känns inte så luftigt och köpa att det blir vad det blir. Jag kan inte ljudisolera eller något förrän jag vet exakt var jag vill ta hål på karossen mm. 

Lämna ett svar