You are currently viewing Full fart med design igen!

Full fart med design igen!

Nu så! Har ingen aning om vad som var fel innan, men nu fungerade inloggningen till mjukvaran jag köpte. 200 kr (ish) känns faktiskt helt värt det. Jag kan leka med olika färdiga modeller och direkt skala om dem i exakta centimeter, vrida, vända osv som jag vill. Lite begränsat med färger och materialtexturer, men det primära är inte att kika på färgsättning utan just storlek på saker och ting. Djup på lådor, bredd och djup på toalett, hur mycket den lilla loungen blir i vägen mm. 

Har fått flera nya saker att fundera på idag. Båda fönstren åt samma håll känns sådär. Så antingen så får jag vända på sängen och överskåp+fönster eller sätta fönstret vid huvudändan. Flyttar jag överskåpen så tappar jag ett litet överskåp ovanför diskhon. Jag kan ha det där ändå. Fördelen är dock att jag tror det känns mycket mindre trångt i vanen om jag lämnar en vägg helt utan överskåp, så det blir lite luftigare rakt igenom istället för en trång passage bara. Jag får ändå två skåp baktill för kläder och annat, jag kommer att ha en klädstång i duschen för lite förvaring av ytterkläder och annat samt två överskåp fram. Likaså, det man inte ser på bilden här, är att det kommer bli små skåp över förarhytten också. Sedan kommer man kunna lyfta på sätena i loungen och där kommer mer förvaring finnas. 

Kylbox utdragbar under köksbänken och både diskho och gasolbrännare ska vara under köksluckor (tror jag). Ska klura på något bra sätt så jag inte får uppvikbara luckor som är i vägen. Det vore typ smidigt att ha luckor som man skjuter på plats och när man ska laga mat så drar man ut dem och lägger dem i en låda eller något smidigt. Alla dagar då jag INTE använder diskho eller brännare, så blir det ju en förvaringsyta på bänkskivan istället. 

Svivelbordet, svängbordet som ska kunna vara lite allt i allo-bord får jag fundera lite på hur jag ska placera det så det inte är vägen. tanken är att kunna ta bort bord och bordsbenet och stuva undan det någonstans (i en av lådorna eller bakom loungen). Själva loungen är upphöjd för att komma upp i samma höjd som förarutrymmets golv. Tanken är liksom att förlänga förardelens golv en bit in i bodelen. Då kommer man sitta lite högre i loungen, men kunna vila fötterna på något under och inte ha fötterna dinglandes i luften. Tanken är att kunna se om jag kan få till så jag kan förlänga loungen en aning och få mer som en soffa där mot köket till, men för att sitta upprätt så får det inte bli för tight mot överskåpen ovanför (en sådan sak jag måste mäta och rita på). 

Toaletten ska bli smalare och djupare. Då får jag mer plats i loungen. När man ska duscha så får man alltså stå med ryggen typ mot sängen och inte mot bilens yttervägg. Duschar man med dörren öppen så kan man ha ett duschdraperi där också i dörröppningen och då gör det inte så mycket om man stöter ut en armbåge eller så i draperiet. 

En annan sak jag ska mäta är hemmabioutrymmet baktill. Jag tänker mig en liten nedfällbar hylla vid huvudänden där man ställer den bärbara projektorn och sedan en rullgardin eller begagnad bioduk bara som dras ner manuellt vid överskåpen – men jag måste ta reda på bildavstånd och annat och se så att jag kan sitta upprätt i sängen med en popcornskål utan att projektorn blir i vägen. En annan variant är att ha projektorn ovanför förarhytten och dra ner en duk mitt i framför toaletten, eller en duk på ytterdörren och projektorn i ett av överskåpen ovanför loungen. Jag behöver inte ha så stor bild, men det hade varit lite fräckt att få 30″ eller så iaf. I detta lilla utrymme kan det bli hur coolt som helst. 

Baktill så tilltalas jag mer och mer av utdragbara sliders. Självklart en som ska kunna rymma en och kanske rentav två mountainbikes med framhjulen bortplockade. Sedan en slider med lite extra lådor med förvaring och givetvis en gasolgrill! I och med att jag kan öppna mina ytterdörrar helt så kan det bli ett fantastiskt utekök här. Jag vill också ha sliders till batterier mm om det går. Det hade varit fantastiskt att bara kunna rulla ut en box med batterier, laddare och massa annat – om jag nu inte placerar det i lådorna under loungen istället. Jag velar fortfarande lite där. Det är mycket vikt och jag vill ha lätt att komma åt dem. Fördelen med att ha dem i loungen är att då kan man fixa om något går sönder medan det regnar ute. Fördelen med att ha dem längst bak är både att man stuvar undan dem då man förhoppningsvis inte behöver kika på det där så mycket + att jag får bättre lastfördelning viktmässigt med mer vikt på bakaxeln. 

Det som inte är inritat här ännu är ett litet utrymme till en kattlåda. Hade varit kanon att gömma undan den också under sängen med en liten öppning in till köket. 

Sängen är för övrigt 140 cm och allt lutar mot att jag nöjer mig det. Jag har en 180-säng hemma som typ i praktiken aldrig befolkas av två vuxna, utan det är jag och en katt liksom. Ska jag låna/hyra ut vanen till ett par, så får de leva med att sova i en 140-säng. Vilket egentligen inte är så tokigt. 

Det jag fortfarande inte vet är om jag KAN sova på tvären. Jag är inte lång, bara 178 cm, men när jag sover så sover jag i framstupa sidoläge. När man gör det så vinklar man ju ut foten på det raka benet av ren bekvämlighet. Jag måste helt enkelt testsova en natt i bilen innan jag spikar någon layout. 

För övrigt tilltalas jag mer och mer av att ha två skjutdörrar mellan förardelen och bodelen. En fast vägg där man stuvar in dörrarna bakom, precis bakom förarstolen. Då kan det vara luftigt och öppet, men det håller bodelen sval om jag står parkerad och jag behöver inte fippla med massa reflektormaterial i fönsterrutor mm. Jag kanske rentav kan göra en låsmekanism, så krossar man en fönsterruta fram så kanske man inte kan komma in i bodelen om den är igenstängd. Jag tänker mig ta XPS-skivor och bygga dörrarna av och bara klä dem med tunn laminat eller något. En list upptill och nertill och skenor i golv och ett litet mellantak som jag kommer att bygga in mot förarhytten. 

Går jag vidare med denna layout så, ja, det kommer att bli väldigt trångt inne i bilen. Särskilt om två vuxna ska vistas där. Att passera varandra kommer att kräva lite teknik (en får kliva in i badrummet medan den andre går upp i sängen osv). Samtidigt så med de husbilar jag kikat på nu, så är det inte mycket mer utrymme man har i mindre husbilar om man nu inte har just sängar som fälls ihop dagtid osv. 

Fördelen med denna design är att en person kan sitta bak i sängen och läsa en bok och den andre roa sig där framme. Att jag sätter en snurrplatta på passagerarstolen ger också lite mer space att hänga där och man kan hänga där framme och spela kort eller vad som. Dessutom tänker jag mig att ett förtält eller markis ger ju det extra rum man kan vilja ha också. 

Med denna layout så hamnar en taklucka ovanför sängen, närmare huvuddelen så att man får lite ljus precis där man sitter och läser osv. Givetvis med mörkläggningsgardin. Solpanelen hamnar troligtvis mitt på taket på tvären. Det jag inte vet är hur jag ska göra om jag behöver köpa mer solpanel. Ska upp och mäta och se om jag kan sätta en till panel fast på längden, intill takluckan. Kanske värt att köpa en sådan panel till redan nu i sådana fall, åtminstone 100W till eller så. I den främre delen kommer takfläkten, typ mitt ovanför loungen och mitt på taket – om jag inte flyttar den lite närmare köksdelen. Jag tror dock den kommer rätt nära ändå för att kunna ventilera ut matos. 

Ska klura lite till och rita ett par till layouter i samma program, men snart spikar jag bara en layout och kör på och så får jag utvärdera när bygget är klart huruvida jag tänkte rätt eller tokigt. 🙂

Lämna ett svar