Titt på en färdig van

Svängde förbi en husbilsåterförsäljare efter jobbet igår och upptäckte att de hade en camper van ståendes där. En Hymer, färdigbyggd (men en prislapp därefter, puh). Baserad på en Fiat Ducato. Det sköna var att den var byggd på det sätt jag själv tänkt göra, alltså den design jag först bestämde mig för. Säng bak, toalett på mitten och en liten sittplats längst fram. Dock har jag tänkt att göra en liten soffhörna istället för stolarna på bilden. Det var kanonnyttigt att få knalla in i bilen och känna hur allt kändes. Spontant kände jag bara ”hjälp vad trångt”. De hade krympt passagen mer än vad jag hade mätt mellan kök och toalett. Deras kök var mindre och deras säng var mindre. Ändå kändes det väldigt kompakt. Nu tror jag ännu mer på att jag ska välja ljusa färger på väggarna, alltså helvitt. 

Layouten tror jag dock på just nu. Jag ska för skojs skull modellera upp 2-3 olika layouter i ett speciellt ritprogram för vanbygge och simulera lite även där, men annars tror jag att jag kör på min första layout. Toaletten i mitten, men smalare längdmässigt och bredare på bredden, vilket krymper passagen mellan främre och bakre del och skapar två ”rum”. Passagen i sig är ju bara 60 cm.  Något som hade varit fräckt men som jag ännu inte vet hur man skulle kunna lösa, hade varit att låta duschen/toaletten vara tvådelad, alltså att kunna dra ut väggarna och golvet på något sätt och förlänga utrymmet just vid dusch, men skjuta ihop det annars. Det finns liknande lösningar med löst duschdraperi (de drar ut en låda och ställer sig och duschar i lådan med draperi runt), men jag skulle vilja ha fasta väggar. Dock vet jag inte om det ens är möjligt för att bevara våtutrymmet och fuktsäkerheten. Det skulle teoretiskt kunna gå att ha ett duschkar uppfällt på väggen och sedan bara fälla ner det, dra ut väggarna och dra ett draperi runt.

Jag ska spåna vidare lite i fantasin. Det hade varit asgrymt att få bygga något som ingen annan har kommit på, men kläcker jag inget smart så blir det till 99% denna layout med smal passage och fast badrum som jag går vidare med.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Linus

    Duscha gör man väl utomhus 🙂 Visst, det är inte superskönt när det kryper ner under -10 men fram till dess räcker ju en hink varmvatten och något skynke för att skydda eventuella åskådares ögon.

Lämna ett svar