You are currently viewing Tillbaka till ritbordet för layout

Tillbaka till ritbordet för layout

Jag vill egentligen bara få börja bygga! Köra skiten ur mig totalt och bara mata på, men layout och planering får ta sin lilla tid. Jag spenderade nästan hela helgen på att bara tänka, fundera och simulera och samtidigt som det känns som jag inte blivit klokare, så märker jag att jag har fortsatt reflektera, så det är lite som att ta myrsteg fram till det där beslutet där jag bara klubbar designen och kör igång. En del delar kommer jag säkert att få justera ändå när jag är igång med själva bygget dock. 

Den planlösning jag arbetade fram i helgen kändes klockren till en början. Säng som kunde bli 160 cm bred (lite lyx i en så liten bil) och skaplig förvaring, till och med möjlighet att sätta ett extra säte och få en till bäddbar plats för någon som är kortare än 170 cm och som kan sova på 50 cm bredd (typ ett barn, hund eller vad som). 

Att få sitt eget space i ett tiny space

Igår kväll så kom det dock flera reflektioner efteråt. Skulle jag enbart bygga skåpbilen för mig själv och utgå från att aldrig få resesällskap eller hyra ut den till någon som åker duo, då hade jag redan varit igång med bygget. Nu försöker jag ändå tänka på hur det skulle kännas att resa två när jag funderar på layouten. Den design jag skissade på igår hade två sittplatser på varsin sida av vanen intill sängen, med utdragbara bord mellan. En inte helt ovanlig lösning i Camper Vans. Det som ringde i mitt öra på kvällen var dock att jag frågade de som driver Vanlife Sverige Podden om inte det kändes smalt då de hade sin toalett intill sängen och passagen till köket mitt emot såg rätt trång ut. De svarade att det är rätt skönt när man är ute och reser att ibland kunna ha varsin del i vanen. Ja! Men visst är det så! Hur bra man än går ihop, så nog är det jobbigt om man blir som plåster på varandra efter ett tag. Vi pratar ett utrymme på 3×2 meter knappt och bara nu sista fem dygnen har det regnat massor här där jag bor. Hade detta varit en vanutflykt i Norge någonstans med en kompis, partner eller vad som, så hade vi suttit typ i samma del i vanen hela tiden utifrån helgens planlösning. Att kunna ha två separata delar i vanen, t.ex. att en sitter i sängen och läser en bok eller lyssnar på en podcast, medan den andre sitter i främre delen och arbetar på distans med en laptop eller vad som känns som ett växande krav på layouten. 

Detta satte griller i mig. Klart som korvspad att det vore gott att ha en ”separator” i bygget, alltså kanske krympa längden på toaletten och göra den bredare istället. Vilket skärmar av säng från lounge och ger mer space till lounge.

Brand- och säkerhet

Sedan så klurade jag lite på öppning mellan kupé och bodel. Har jag en passage där så jag kan röra mig mellan, så kan jag från bodelen med låsta dörrar, ta mig in till förarhytten och starta bilen. Vill inte riktigt tänka på i vilket scenario det skulle kunna bli aktuellt, men det är knappast en nackdel. Sedan är det troligt så att sängen kommer att hindra öppning av bakdörrarna, vilket betyder att jag har två sidodörrar i bodelen att förlita mig på. Bygger jag in den ena lite halvt så har jag bara en sidodörr kvar där. Vid en eventuell brand skulle även framdörrarna gå att nyttja som ”nödutgång”. 

Placering av bilen

Sedan så klurade jag vidare lite på hur jag kommer att nyttja min van i praktiken. Den är trots allt rätt stor. Liten jämfört mot andra vans som är längre, men tillräckligt stor för att ställa till med problem när jag ska vända efter en skogsväg mm. Jag tycker t.ex. redan nu med min BMW som jag kör till vardags att det är knivigt ibland när jag försöker vända efter skogsvägar. Jag kan säkert parkera ibland så att en vacker vy öppnar sig mot bakdörrarna, typ om man backar ner till en sjö eller så, men många gånger kommer nog den vackra vyn att vara på sidorna istället. Parkerar man efter en väg i bergen så finns det ibland bara en liten parkeringsficka t.ex. Då vore det ändå mysigt att kunna sitta i vanen och titta ut på t.ex. en mäktig solnedgång genom sidodörren. Det gör ändå att jag faller tillbaka på att göra en loungedel fram i vanen och faller tillbaka på att byta ut tvåsitssätet mot ett singelsäte med snurrstol. 

Programvara

Jag har hittat ett program som är till för att just designa sin van och som verkar riktigt bra! Möbler och allt verkar skalbart och man kan byta färg mm. Kostar 200 kr, men kan helt klart ge lite nya perspektiv. Återkommer om jag köper det och skriver då en recension om det också.

 

Lämna ett svar