You are currently viewing Helgens mål: besluta layout

Helgens mål: besluta layout

För att kunna köra igång med bygget av vanen på riktigt, så är det flera delar som måste på plats. Jag kan t.ex. inte isolera klart allt innan elen är dragen. För att elen ska kunna dras så måste jag veta exakt var allt ska vara. Det gäller solpanelen på taket, takfläkten, kylskåpet, belysning, vattenpumpen, var batterierna ska vara mm. Generellt sett så är det bättre att dra en kabel för mycket än för litet, så det kan vara så att jag drar någon extra anslutningskabel nu initialt. Det kan hända att jag kommer på fler elförbrukare under resans gång. 

För att kunna bestämma var batterierna i bodelen ska hamna, så måste jag ha hela layouten klar för mig så jag vet var det kommer en ”låda” eller något där jag kan ställa batterierna och gömma undan dem men ändå ha nära för inspektion mm. 

Jag måste ha bestämt mig för belysning. Vill jag ha spottar i taket, hur många, hur starka, vill jag ha effektbelysning i golv eller tak, vill jag ha förstärkningsbelysning vid säng eller kök etc. 

Layouten påverkar också var takluckan ska vara placerad, var takfläkten ska vara placerad samt antal fönster och storlek samt placering av dessa. Innan jag isolerar bilen så skulle jag ha velat göra samtliga håltagningar helt färdiga, så att montera fläkt, taklucka, fönster, uttag för landström och extra ventilation har hög prioritet. Jag måste även kopplat till detta fundera på hur jag ska montera solpanelen på taket. Det är bra om den kommer upp lite från plåten så att den får lite kylning.

För att få grepp om layouten så kommer jag att mäta rubbet inne i bilen. Avstånd mellan dörrar, balkar mm. Sedan mäta storlek på fönster, takluckor och annat och tejpa upp dem med maskeringstejp inne i bilen. Sedan ska jag se om jag kan bygga kök och badrum av kartong för att prova och se exakt hur trångt det känns. Kan jag duscha i ett så litet utrumme? Slår jag i armbågarna i duschen om jag lagar mat? Hur stor dörröppning behöver jag ha mot köksdelen? Osv.

Det jag ännu inte vet hur jag ska göra med är en sk ”swivel chair”, dvs en snurrplatta. Helst hade jag velat slänga ut dubbelsätet fram och stoppa ditt ett enkelsäte (kräver omregistrering) och sätta en snurrplatta på det sätet. Då hade jag fått en extra sittplats och en bra yta fram i cocpit också. Samt kunna gå direkt från förarplatsen och in i bodelen vid t.ex. spöregn. Dock finns det inte en enda stol ute på nätet till försäljning mer än någon enstaka i England (som har ratten på andra sidan och gudars vet om det går att montera en engelsk förarstol på passagerarsidan?). Nya stolar kostar på tok för mycket pengar och snurrplattan är inte heller billig. Antingen skippar jag detta helt, men spontant så tror jag att en swivel chair framtill hade varit kanon. Det man dock får tänka på är att den stolen sitter högre upp än bodelsgolvet, nästan 1 dm. Så ska man kunna dela på ett matbord där t.ex. så borde jag bygga en liten plattform inne i bodelen och lyfta upp sätena just där också. Vilket kanske kan gå att lösa på ett bra sätt. 

Just nu ser byggplanen ut så här och det är denna plan jag vill simulera inne i vanen samt rita ner exakta djupen på lådor, skåp, säng mm. Jag tänker mig en fast säng med plats för en mtb under. Jag måste bara mäta att en cykel ryms under den sänghöjd jag tänkt mig. Intill ett litet duschbås med en portapotti i. Där ska jag också ha en klädstång för att hänga träningskläder mm på tork. Ett litet sängbord/sidobord som kan användas till öket också. Köket mitt emot, en liten yta bara där jag har bänkskivor ovanpå diskho och spis, så när jag inte använder dessa så är det en ren ”bänk”. Kylbox utdragbar under mot dörren till, så kan man komma åt kylen utifrån utan att behöva gå in i vanen. Sedan för att få registrera om bilen till en husbil så måste jag ha sittplatser motsvarande åtminstone två personer framtill. Därav gör jag en minilounge men här vet jag ännu inte hur det kommer att kännas eller bli med dubbla sidodörrar. Jag får då ett ryggstöd mot en sidodörr. En tanke var att göra en öppning även här så man kan gå in i vanen även från förarsidan, men jag tror att jag tappar för mycket förvaringsutrymme. Jag behöver fasta säten med förvaring under, t.ex. för batterier, vattenpump mm. Denna loungedel är i sådana fall den jag måste bygga upp från golvet för att komma till samma golvnivå som cocpiten. Här tänker jag mig också en utfällbar extra sits som också kan fungera som benstöd. Jag ska kunna ligga med ryggen mot förarsidans öppning och ha raka ben, tittandes på en utsikt genom sidodörren t.ex. 

Sedan för att stänga ut mer ljud från väg, andra turister eller vad som helst så överväger jag en tredelad skjutdörr som jag bygger själv av tunn plywood och XPS-skivor eller liggunderlag och så antingen så samlar jag dörrdelarna vid loungen, bakom förarstolen, eller så drar jag för dem och stänger till bodelen helt. För mer isolering mellan den väldigt oisolerade förarhytten samt för ljuddämpning. Mindre ljud från bodelen när jag kör dessutom (för det låter mycket där inne nu när mellanväggen är borta, jösses). Jag slipper oroa mig för kondens på framrutorna och behöver kanske inte ens ordna täckmattor till framrutorna och jiddra med sådant. 

Ett stort frågetecken har varit om jag ska bygga vanen för mig själv – eller för två. Jag är ju solo och eventuellt så får jag bygga en kattlådeförvaring under sängen till Sune om jag vill kunna ta med mig katten. Däremot vad händer om någon vill göra mig sällskap? Får vi plats? Hur stor eller liten säng ska jag göra? Jag har trots allt haft dambesök och delat 120cm säng flertalet gånger, även om det inte är jättebekvämt. Kan jag maximera sängen och få 130 eller 140 cm så vore det så klart riktigt bra. En lösning med att bredda sängen vid behov blir svår att få till med toalettenväggen i vägen, men det är sådant här jag måste simulera i helgen. Skulle jag få resesällskap – eller vilja hyra ut vanen – så något som faktiskt skapar mer utrymme rätt snabbt är en markis eller ett förtält. Det blir som ett extra rum. 

Jag har skissat på alla möjliga planer och det som skulle lufta upp hela utrymmet vore att bygga köket mot förardelen t.ex. men då blockar jag möjligheten att gå igenom bilen. Jag blockar också möjligheten till en swivel chair nu eller i framtiden. Likaså vore en kombinerad soffa/säng baktill eller en utdragbar säng absolut fördelaktigt för att spara utrymme – men kräver då att man bäddar varje morgon/kväll. Jag tilltalas mer av att ha en fast liten sittyta och en fast liten sovyta, så jag när som helst kan röra mig obehindrat där mellan. Kommer jag efter 11 mil löpning i fjällen och vill få i mig lite fika i soffan och sedan ta en tupplur på sängen, så kommer jag svära duktigt om jag behöver möblera och bädda om mellan. Samma sak om jag sträckkör ner till alperna, att bara kunna parkera någonstans och krypa till sängs direkt tilltalar.  

Lämna ett svar