Att köra fast i designen

Hoppla, det här var nyttigt, men jobbigt. Jag åkte och köpte lite reglar för att påbörja min simulering av den tänkta layouten. Det ni ser på bilden är ett sängutrymme upphöjt bakom, sedan ett simulerat dusch- och toalettbås och stolarna simulerar en liten lounge. Närmast dörren och kameran ser man inte tejpen på golvet, men där är köket upptejpat. 

Först så upptäckte jag att 60×60 cm för duschen gick bara inte. Jag slog i armbågar osv för att ”tvätta håret”. 70×60 fungerade dock om jag ställde mig på tvären i duschen. På diagonalen blir det ju lite mer yta och då kunde jag låtsastvätta mig. 

De två stolarna vid loungen blev också lite problematiska. Jag är inte superstor, men inte jättetunn heller och mina axlar tar typ upp nästan två säten där. Förarstolen slår i åt ena hållet och duschväggen åt andra hållet. Tanken var att bygga en utfällbar del framför där så det blev en hörnsoffa eller så. Skulle jag dessutom bygga en ”swivel chair” på passagerarstolen, så hade det också varit ännu en sittyta och här skulle man kunna ha delat på ett snurrbord. 

En fördel med denna layout är att är man två så kan en vistas bak i sängen och den andre framme mot förarhytten. Det ger lite space vilket kan vara trevligt ibland. En annan fördel är att här kan jag öppna den andra sidodörren bakom stolarna från insidan (och även stänga den från insidan om det börjar att regna). Nackdelen med layouten som jag upptäckte var att köket blev 50 cm djupt och 95 cm brett. Vilket väldigt snabbt åts up av diskho + gasolbrännare. Det som en snurrstol tillför i form av att man kan nyttja delar av förarutrymmet som boutrymme, ger samtidigt också en nackdel i form av att man tappar en ”väggyta” där. 

Jag vill kunna registrera kärran som husbil och inte lätt lastbil för att få mycket, mycket, mycket lägre försäkring samt kunna försäkra inredningen. Då får det inte vara en hel vägg mot förarutrymmet, utan allt måste vara en enhet. Dock verkar det som en halv vägg godkänns enligt uppgift. Jag måste även ha minst två sittplatser i bodelen då jag har 3 (eller två med bordet nedfällt) sittplatser framtill. Sedan tänker jag spontant att jag kört bil många timmar en dag så den sista stolen jag vill sitta i är passagerarstolen. Jag vill hellre ha en mjuk, behaglig dyna/soffa eller kanske sitta i sängen och sträcka ut mig. 

Så nu är jag lite på Status Quo. 

Det alternativ jag har är att bygga lite mer ”klassiskt” som andra har byggt. Mitt första alternativ med loungen osv har jag inte sett någon annan bygga, så det hade varit tilltalande att gå vidare med den modellen. Det andra alternativet jag har är att bygga toaletten/duschen precis bakom förarstolen och bygga köket mot förarhytten. Sedan två säten intill sängen och ett utdragbart bord ur sängen. Det är en rätt vanlig layout. Vad den dock gör är att jag inte kan öppna eller stänga den andra sidodörren inifrån. Jag kan använda dörren utifrån, men börjar det regna så måste jag ut för att stänga dörren. Jag har faktiskt inte kollat hur bakdörrarna fungerar att stänga om det är en hög säng i vägen – det kanske är samma där, att jag måste ut för att få momentum nog att dra igen bakdörrarna. 

Jag ska skissa vidare på detta dock. För då kan jag nyttja ytan mot förarutrymmet ännu mer, jag kan göra en extra säng på sittplatserna (för någon som är kortare än 170 cm) och jag tror det ger liiiite mer förvaring för köksdelen. 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Sam

    Du kanske kan ha ett rep i dörren för att lättare kunna stänga öppna dörrar, få upp momentum.

    1. trailpeter

      Jupp, det finns lite sådana tankar om det behövs!

Lämna ett svar