You are currently viewing Teaser minidokumentär från Everest

Teaser minidokumentär från Everest

Det är lite för varmt väder för att sitta inomhus nu, men snart kommer en liten minifilm från mitt andra försök på Everest.

Jag har haft en tung period nu i en veckas tid ca. Från att ha kommit hem och accepterat att jag inte nådde toppen, så började det plötsligt komma toppbilder i sociala medier från både klättrare jag träffade i Nepal samt från sherpas. Plötslig såg jag samma gäng jag hängde med stå glada på toppen. Det slog stenhårt mot min vinnarskalle och jag har inte känt mig så misslyckad på länge eller tagit ett misslyckande så hårt. Det blev en blandning av sorg, ångest, vrede och en stor portion gubbgrinighet i veckan. Samtidigt började min hjärna komma med massa radikala förslag om hur jag skulle kunna lösa det hela. Typ göra ett tredje försök på Everest, trots att det är helt omöjligt ekonomiskt och trots att jag känner att jag inte orkar det då det har för stor påverkan på livet i allmänhet. Eller som tanken om att hoppa på en annan expedition och bestiga Peak Lenin på lite mer än 7000m nu i juli. Det fanns en plats ledig. Bara ta en revansch direkt liksom, trots att jag varken får eller bör klättra högt nu efter att ha haft vätska i lungorna. Lungorna tar nämligen stryk av det och jag får egentligen inte gå upp på sådan höjder närmaste halvåret iaf.

Nu är jag inne i nästa fas i bearbetningen av misslyckandet och nederlaget och det är att börja hitta lite mer relevanta utmaningar och äventyr, där fokuset mer blir på traillöpning och upplevelser, snarare än högalpina äventyr resten av detta år i varje fall.

Jag lägger inte ner bergsbestigningen, men jag behöver fundera igenom nya mål då det just nu känns som att Seven Summits inte längre är möjligt att genomföra. Jag saknar nästan en halv miljon kronor för Mount Vinson och nästan lika stor summa för Everest. De pengarna har jag verkligen inte och de två försök jag har gjort nu har slagit sönder min ekonomi helt, något jag kommer känna av ett par år framåt faktiskt. Det kändes värt det när jag väl tog besluten, men nu efter två misslyckanden så finns där en portion ångest. Men det är lite så det är med bergen, man betalar för ett äventyr, men det är ingen garanti för att man når toppen. Det kan bli dåligt väder, man kan bli sjuk som jag blev eller en lavin kan göra att man får avbryta pga risk för säkerheten.

Det bästa för min vinnarskalle och för mitt välbefinnande är att sätta lite enklare (nåja) äventyr och målsättningar nu inom omedelbar framtid och det gör jag genom traillöpning och skyrunning. Jag har redan valt ut ett par lopp där jag ska se om jag kan komma ut i Europa, bland annat besöka Italien, kanske Schweiz igen och Skottland. Tävlingar som innebär nya miljöer, man träffar nytt folk och får fysiska och mentala utmaningar som heter duga att bita i. Jag tycker sådant är riktigt roligt, så jag ska försöka prioritera lite ekonomi till det.

Jag får för övrigt många frågor om ekonomi och hur jag har råd osv, men jag har överlag låga utgifter. Jag köper inte kläder oftare än vad jag absolut behöver, jag är skapligt förskonad från sjukvårdskostnader och annat, jag har ingen annan hobby som golf eller hästar eller något sådant och jag har inga barn och ingen fru som kostar pengar heller hehe ;). Jag får därför utrymme att göra sådana här saker, särskilt nu när jag börjar närma mig slutet på min husrenovering också. Däremot som sagt så har Everestexpeditionerna slagit hål fullständigt och jag har inte längre den fina buffert jag hade innan för oförutsedda utgifter mm, så jag vill ändå försöka vara lite försiktig ekonomisk och få bygga stabilitet igen.

Jag återkommer på bloggen här som ska göras om lite också. Målbilden ska ändras, jag ska få ut mer info om skyrunning och traillöpning, Everestfilmen kommer snart och jag ska snart skriva lite om nästa tävling som troligtvis blir i Italien.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. pewo

  Ser lite jobbigt ut eller snarare hörs att det är djävligt jobbigt, eller så är du bara klen!

  Klart det måste bli en 3:e gång. Jag tror det finns många som skulle sponsra ett 3:e försök.
  Det är bara ditt gnäll om ”vill inte ta vänners pengar” som måste försvinna först.
  Troligtvis så kommer du att våndas (gnälla) om det inte blir ett 3:e försök, och det vill vi alla slippa 🙂

  Jag har ingen aning om hur det är att klättra på höga höjder (eller låga för den delen), men försöka att analysera både det som gick bra och det som gick dåligt. Detta för att försöka eliminera/minimera dom dåliga och fokusera på att utveckla dom bra. Du har ju ett år på dig!

  1. trailpeter

   Hahha, stolle! Det KAN ju faktiskt vara något tokigt i min kropp som jag inte vet om och som sker på hög höjd, så ska jag klättra igen så måste jag nog ta ett aningen lägre berg igen bara för att se om samma fenomen händer igen eller om det går bra.

Lämna ett svar