You are currently viewing Från dundräkt till ambulans

Från dundräkt till ambulans

De brutala dygnen på berget var över. På morgonen packade jag ihop mina saker, men flera gånger blev jag liggandes i fosterställning i tältet och folk kom och klappade om mig. Varje hostattack gav mig andnöd efteråt och såg nog lite otäckt ut då jag hade panik i 5-15s innan jag fick i tillräckligt med syre.

Klev ombord på en helikopter som blåste ner till Kathmandu, en rätt lång tur. Väl vid landning så väntade en sköterska på mig och visade in mig till en ambulans. Faktiskt första gången jag åkt ambulans och med sirener på. Full fart till sjukhuset.

Röntgen visade sig dock inte så farlig på lungorna, men hade fortfarande vätska kvar. Åkte på massor med mediciner och fick över 2 liter vätska i dropp samt drack över 2 liter vatten innan jag pissade första gången. Brutalt uttorkad.

Efter ett dygn kunde jag skrivas ut och fick med mig mer antibiotika mm, men äventyret var över och lämnade mig med flera frågetecken över vad fan som hände med min kropp innan klättringen till C1. En så enkel uppgift som blev så svår och slutade med evakuering, ambulans och sjukhus.

Bara att packa ihop och resa hemåt och ta reflektioner i lugn och ro hemma. Livet i behåll, fingrar och tår i behåll, en ihållande hosta fortfarande men den får värka ut bara så kan jag återgå till mitt vanliga vardagsliv och jobb. Reflektioner och summering följer, ska gå igenom journalanteckningar, mina blodvärden mm och lägga pussel när jag kommer hem.

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Annette

  Du ska vara stolt över att du har tagit väl avvägda beslut och du tog dig ner själv.
  Du dumpressade inte upp för att bli nerfraktad av andra. Tråkigt att din förkylning slog sig på lungorna. Hoppas att det läker ut snart och krya på dig.
  Det skulle vara otroligt spännande att få höra dig föreläsa om din resa. Allt handlar inte om toppar utan kanske mer om dalarna och vad man hittar där.
  😀

  1. trailpeter

   Haha, ja, hela resan är ett äventyr i sig. Dumpressarna på Everest så blir man inte ens nerfraktad, utan lämnad bland de andra 230 liken 😉

 2. Magnus

  Grymt Peter (på flera sätt).

  Men nu säger jag tredje gången gillt! Se till att inte få någon jävla förkylning nästa gång bara.

  Sjukt imponerad av det du gör!

  1. trailpeter

   Ha ha, just nu betvivlar jag att det blir någon tredje gång :). Tack iaf!

 3. Kenneth

  Du gjorde vad du kunde, bara att komma igen. Hoppas vi kan snacka lite innan jag sticker till Denali 20/5.

  Livet går vidare.

  Pergite!

  1. trailpeter

   Yes, nu får jag snart lite mer lugn och ro här på hemmaplan. Blir väl du som har det hektiskt nu! Hör av mig! 😉

Lämna ett svar