You are currently viewing Höjden börjar skörda offer

Höjden börjar skörda offer

Nu börjar allvaret.Sov rätt ok även om jag hade svårt att somna och somnade sent. Blev lite överhettad i sovsäcken och tog ett tag innan jag hittade rätt sovtemperatur. Vaknade med pigga och starka benmuskler och 86-87% syrenivå. Bra!

Lätt och kort tur till Gorakshep idag, men nu märks det att höjden slår ut folk. En kille i ett team som såg ut att vara på väg att bestiga Everest kräktes blod. Han kommer att vara evakuerad innan dagen är slut. I lodgen där vi käkade lunch låg folk utslagna på bord och soffor. Det verkade vara samma grupp, så antingen för hetsigt schema eller för dåliga guider. Nu börjar bergen skörda sina offer på riktigt.

Jag ville egentligen fortsätta till EBC idag men min sherpa tyckte vi kunde ta en till acklimatiseringsdag. Jag kommer sova bättre i Basecamp imorgon då. Jag är inte acklimatiserad för 5300-5400m ännu, så det kan kanske vara klokt. Däremot gillar jag inte Gorakshep. Överbefolkat och trångt i lodgerna, lyhört och ett jäkla spring på natten med folk som vill se soluppgången från Kala Patthar mm.

Efter ett kilo makaroner med lite ägg och ost drog vi upp mot Kala Patthar för acklimatisering och fotostund. Var lite väl nära på maten så min mage protesterade lite, men vi trummade på långsamt uppåt. Idag var första gången jag kände av höjden på riktigt. Jag fick fokusera på djup diafragmaandning för att syresätta kroppen så mycket som möjligt och min andning hade nog fått Pavarotti att vilja köra en duell!

Sista pushen upp mot toppen där det var lite scrambling så fick jag använda mig av rest step-tekniken. Kom upp på en blåsig topp men vilken utsikt och OJ vad mäktig Everest var från här! Jösses så storslaget. Helt klart värt ett par timmars klättring. Vi kom upp på 5545m (att jämföra med Kilimanjaro 5895m och Elbrus 5642m).

Kul med ännu en bergstopp bestigen till CV’t! Fungerar min acklimatisering ikväll och i natt så kommer jag må bättre i Basecamp samt att förstå etappen till Lobuche High Camp om några dagar kanske kommer gå lättare.

Jag känner mig stark, taggad och på G! Ska bara bli kvitt förkylningen som nu sitter i näsan och gör att jag snyter vattenfall.

Lämna ett svar