You are currently viewing Everest i blickfånget igen

Everest i blickfånget igen

Lite om upplägget på expeditionen följer här.Idag på väg till Namche fick jag se Everest ståtligt blotta sig. Jösses vilket berg.

Vi stannar en dag till i Namche precis som förra året men denna gång tar vi en annan rundvandring och acklimatiseringstur. Hela upplägget bygger på walk high sleep low,  dvs gå lite högre på dagen och sedan gå ner för att låta kroppen bygga blodkroppar. Absolut max 800 höjdmeter i taget, ofta lite mindre. Så imorgon går vi upp 500 höjdmeter tror jag och sedan ner igen.

Därefter tror jag vi går till Pangboche, Dingboche, extra dag och acklimstiseringstur i Dingboche, Gorak Shep,  eventuellt extra acklimatiseringstur där också och sedan Lobuche och Everest Basecamp. Alltså en vecka till innan jag når mitt hem.

Sedan blir det vilodag innan vi går ner igen till Lobuche och bestiger det berget för att acklimatisera för +6000m. Resten av acklimatiseringen blir på Everest, genom isfallet upp till C1, sedan C2, C3, tillbaka ner till BC. Upp igen på ny rotation till C3 osv. Vädret och mitt tillstånd styr hela upplägget. Acklimatiserar jag inte bra så måste vi lägga till extra dagar.

I Kathmandu hade jag 94% syrenivå i blodet. När jag kom till Namche hade jag 80. Nu har jag 86%, så kroppen har jobbat på bra i eftermiddag. Tappar man till 70 så börjar det bli riktigt illa. Min kropp är fullt sysselsatt just nu med att bygga blodkroppar, så fungerar allt som det ska så ökar syrehalten i mitt blod lite till i natt. Dock sjunker det igen imorgon under acklimatiseringsvandringen, så kroppen börjar bygga ännu fler blodkroppar. Jag kommer nog inte att nå över 90% syre här på berget, men lyckas jag hamna strax under och har tagit mig till högre höjd så är det grymt bra. En dag i taget, ett steg i taget.

Lämna ett svar