You are currently viewing Sista dagen i civilisationen

Sista dagen i civilisationen

Idag är det vilodag och sista förberedelserna pågår!

Var rätt så jetlaggad efter resan då jag knappt sov något mellan 22:00-05:00 igår, utan istället tvärsov i omgångar mellan 09:00-15:00. Sedan somnade jag på hotellrummet innan middagen och gick och lade mig stentrött 21:00. Sov till midnatt då jag vaknade klarvaken, så låg och surfade lite någon timme. Nu känns det dock som om jag har landat rätt med dygnet.

Underbar hotellfrukost med bland annat kryddig omelett med ost mm, halleluja!

Nu ska jag försöka packa om lite väskor. Ca 20 kg ska flygas med helikopter till mitt hem i basecamp, medan resten ska jag bära själv i min ryggsäck + en väska som en bärare tar (han bär sovsäck mm medan jag har kläder för dagen, medicinpåse mm). Förra året gjorde jag misstaget att skicka all energi till basecamp, inklusive vätskeersättning mm. Hade inte räknat med stekheta dagar och stor elektrolytförlust. I år delar jag upp och säkrar att jag har nutrition med mig.

Jag har också med mig en del godis. Normala fall äter jag inte godis, men sådana tillfällen kan jag bli sugen. Många undrar varför jag tar med mig ”skräp” och det är av två orsaker. Dels tvärdyker aptiten på höjd och jag behöver lite mellanmål ibland som inte mättar, men som ger lite energi och det är rätt skönt att bryta av med något som inte smakar ris. Dels kommer det att komma dagar när humöret sjunker, hemlängtan blir stor osv och ja, en liten godisbit från Sverige fungerar faktiskt som lite tröst. Det fungerar som en liten motivationsfaktor eller belöning efter en slitsam dag.

Idag börjar jag också ta Diamox (Acetazolamid). Diamox är omtvistat, men det är en medicin som hjälper kroppen att acklimatisera sig och påskyndar acklkmatiseringen. Utan att gå in för djupt kliniskt, så gör Diamox att njurarna släpper salter och driver ut vätska ur kroppen. Koldioxid minskar lokalt och syremättnaden blir högre, samtidigt som mer syre binds till hemoglobinet. Förenklat kan Diamox förebygga höjdsjuka och göra att kroppen kan acklimatisera sig mer i lugn och ro. Det är dock extra viktigt att ha koll på vätskeintag och saltbalans. Den stora fördelen med Diamox är dock att på hög höjd är det vanligt med andningsuppehåll under sömn och det ger en försämrad sömn (och kan kännas otäckt när man vaknar av att man kippar efter andan). Diamox i låg dos (125 mg) innan läggdags motverkar detta. Obs; jag är ingen läkare eller expert, utan har bara mina egna erfarenheter + vetenskapliga studier jag plöjt. Rådgör med en läkare om du funderar på att ta Diamox (receptbelagt) inför en resa.

Jag ser ingen anledning att inte hjälpa kroppen på traven och öka mina chanser, då bieffekterna av läkemedlet är i praktiken ringa för mig i varje fall och jag har mycket god erfarenhet av Diamox sedan innan. Jag blev även rekommenderad av läkare förra året att börja med Diamox redan innan jag kommer till Lukla.

Annars känner jag mig sjukt taggad nu. Helt fantastiskt att få träffa underbara Jangbu igen. Jag har blivit lovad middag hemma hos hans familj igen efter expeditionen och han vill få lite rådgivning om hur han ska designa trädgården haha. Underbart!

Jag trivs så jäkla bra i Nepal och jag känner mig starkare än någonsin nu. Förkylningskänslan jag hade har stagnerat och jag är redo och fit for fight.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Jakob

    Härligt! Kommer det uppdateringar från basecamp? Lycka till!

    1. happyhiker

      Det hänger lite på tillgången till Internet. Ryktas om att det är svindyrt i år. Jag kommer garanterat att hamna i radioskugga ett tag iaf.

Lämna ett svar