You are currently viewing Fleecejacka: RevolutionRace

Fleecejacka: RevolutionRace

Är dyrare alltid bättre? Jag har hoppat i ett prisvärt plagg i den lite lägre prisregionen och testat lite. I samarbete med Fritidsfabriken & RevolutionRace så har jag provat en fleecejacka nu ett tag. Jag älskar fleece överlag, men plaggen kan variera i allt från prislappar på 299 kr till 1990 kr. Vill man slå på stort så finns det plagg som kostar över 2500 kr. Är dessa plagg så mycket bättre än de för 299 kr? Jag har försökt göra en objektiv jämförelse över de jackor jag besitter.

Fleecejackan jag har fått förmånen att prova och utvärdera nu sedan någon vecka tillbaka, är en fleecejacka i prisklassen strax över 500 kr. Närmare lågbudget alltså. Första intrycket outofthebox var att plagget verkade rätt så gediget om jag jämför mot andra fleecetröjor och jackor som jag tidigare har köpt och som har varit i klassen 200-400 kr. Själva finishen är lite mer glatt och överlag känns jackan skön direkt när den åker på. Det finns en ficka fram på bröstkorgen, men fickans storlek är lite begränsad. Jag personligen hade gärna sett att man hade kunnat få in en smartphone i den, men som det är nu är det mest en ficka för t.ex. nycklar. Däremot har jackan riktiga fickor med dragkedja på sidorna, både för att kunna värma händerna och för att förvara t.ex. en telefon eller handskar. Det finns även två innerfickor i nät längre ner i jackan. De fungerar t.ex. för att hålla en vattenflaska eller så, men de är rätt stora och jag skulle vara försiktig med att stoppa handskar eller så där, då det lätt skulle kunna bli så att en handske trillar ur.

Jackan överlag är rätt stor i storleken. Jag valde en medium (178 cm/80 kg) och första intrycket var att jackan var aningen för lång, lite för lång i ärmarna och lite för lång i midjan – samtidigt som övriga passformen kändes bra. Jag är lite grövre över bröst/rygg (vi kan säga att det är mest muskler hehe), så jag brukar ha ett problem med att plagg som sitter bra längdmässigt blir för tighta över lats/bröst etc. Jag misstänker att hade jag gått på storlek Small så hade jackan istället blivit ett korvskinn och jag föredrar att ha lite mer flexibilitet just över bröst/rygg. Fördelen med denna jacka är att den har ett midjesnöre, så det går att dra åt den i midjan och därmed kan jag placera den lite högre upp. Midjesnöret gör också att man slipper att kall luft sipprar upp innanför jackan eller att man får in snö om man gör en vurpa. Jackan har också en luva och går att dra upp jackan hela vägen upp till hakan, så det går att kura in sig i jackan.

Så hur står sig jackan i jämförelse då? Jag har en annan fleecejacka från T&P, ungefär en hundring billigare än denna. Där känns det dock att jackan är billig. Den prasslar, är noppig och i ärlighetens namn jäkligt ful med sparsmakad design. Den är för mig en slit och slängjacka som jag inte bryr mig så mycket om utifall den går sönder. Åt andra hållet har jag en fleecejacka från Houdini, i prisklassen 2000 kr. Det är en fleecejacka som får följa med till Everest och som är den skönaste fleecejacka jag någonsin har ägt, men det är en jacka jag gärna har till vardags och som jag kanske inte vill ha på mig om jag gör något där jag riskerar att förstöra jackan. Nog för att den är skön, men mycket av priset på Houdinin är rent krasst märket man betalar för (på samma sätt som Arc’teryx mfl är duktiga på att safta till prislappen). Denna jacka från RevolutionRace, ser jag som något mittemellan. Prisvärd och som kan fungera både som vardagsjacka och som slitochslängjacka, den är så pass prisvärd att man inte gråter draktårar om man river sönder den, men är lite trevligare att ha på sig till vardags och inget man behöver skämmas för om man handlar på ICA.

Jag har inte lyckats jämföra isoleringsförmågan, varken mot mina dyrare kläder eller billigare, men den känns åtminstone inte sämre än den billigare jackan jag har. Jag kan dock säga att min Houdini inte värmer så otroligt mycket heller, så här stämmer påståendet att dyrare inte behöver nödvändigtvis vara bättre. Det handlar mer om hur tjockt materialet är och vilket material man har valt, men det påverkar också vikt. Vikten på denna uppges vara 550g enligt spec för medium, men min testvägning visade på 570g. Houdinin som kostar nästan tre gånger mer, väger 491g, så nästan 100g i viktskillnad. T&P-jackan är dock lättviktaren på 360g, men är samtidigt den jacka som har mest sparsmakad design och är väldigt enkel i materialet.

Första intrycket efter att ha använt jackan till vardags och under förra helgens klätterträning är att det är en skön jacka som jag tycker ligger helt rätt prismässigt. Det jag ännu inte vet är hur pass hållbart materialet är, så jag reserverar min åsikt på det området och kompletterar istället testet när jackan fått utstå lite slitage.

En fotnot är att fleece överlag inte är speciellt vindbeständigt, så jag rekommenderar alltid att man kompletterar med en vindjacka eller skaljacka. En lättvikts vindjacka ihop med en fleecetröja/jacka är en mycket trevlig kombination.

Detta inlägg har 2 kommentarer

    1. happyhiker

      Japp, tror vi blir 3st svenskar åtminstone på berget! 🙂

Lämna ett svar