You are currently viewing Träning på knopar, rep och säkring

Träning på knopar, rep och säkring

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Det sägs att bergsklättrare är en kategori människor som är extremt säkerhetsmedvetna överlag. Tror jag det med de förberedelser jag gör nu….

Allt kan hända på berg. Oväder, isstormar, expeditionsmedlemmar kan omkomma, sjukdom kan inträffa etc. Mycket av mina förberedelser nu handlar om att mentalt förbereda mig och träna och öva hemma i lugn och ro. Händer något i dödens zon på Everest, så är det inte läge att ta fram mobilen och försöka googla hur man gör en speciell knut vid en räddningsaktion t.ex.

Jag kommer att köra en hel del knutträning hemma och nördigt nog så kommer jag faktiskt lägga repet vid sängen och någon natt när jag vaknar så ska jag prova ett par av de viktigaste knutarna nyvaken och yr i mössan. Det är där och då det ska sitta och det kan vara en sak som räddar mitt liv – eller någon annans liv – en vacker dag.

När det går ett tag och jag inte klättrat så glömmer jag dock bort lite av förfarandet, så det är verkligen klokt att fräscha upp minnet och färdigheterna. Dessutom så med precis ALLT annat så det jag gör på hemmaplan nu, kommer att kännas bekant på berget. Det innebär en del mindre mentalt att bli fokuserad på och mer kan gå autonomt. Just därför går jag med ryggsäck, klättersele, stegjärn osv hemma nu. Det ska kännas ”hemma” när jag kommer tillbaka till Everest igen. I helgen blir det både stegjärnsträning på aluminiumstegar och klätterträning, frihängande och med lite fokus på nödsituationer mm. Ska bli grymt kul!

Lämna ett svar