You are currently viewing Ryggsäck: The North Face Banchee 65

Ryggsäck: The North Face Banchee 65

Test av en ryggsäck från andra sidan jordklotet.

[P_REVIEW post_id=1716 visual=’full’]

Dags att sätta tänderna i The North Face Banchee 65. Av någon okänd anledning går inte ryggsäcken att beställa i Europa, åtminstone inte 65-liters storleken – men den finns i USA och t.ex. Australien. Lite mindre varianter av ryggsäcken finns att beställa i Sverige.

Ryggsäcken har fått höga betyg i flertalet tester och tidningar och blivit lovordad som en lätt och ventilerad ryggsäck med ett bra bärsystem.

Vikten ligger på 1633 gram, vilket absolut placerar den som en ultralätt säck med tanke på volymen. Ryggsäcken är dock precis som flera Ospreysäckar, rundad nertill och det kan vara lite svårt att få ner t.ex. ett tält längst ner (eller snarare få upp när det väl sitter där) och överlag uppfattar jag ryggsäcken som lite mindre än de andra ryggsäckarna i samma storleksklass. En orsak kan vara att de olika fickorna på utsidan kanske är inräknade i packvolymen.

Komforten är helt ok för att vara en så pass lätt säck. Den är välventilerad då ett nät är det som kommer närmast ryggen och packningen kommer ut en bit från ryggen, men det gör också precis som på Ospreysäckarna att vikten förflyttas lite längre bak/ut från kroppen. Den har kanske mer vaddering än vad en lättviktssäck normalt sett har på höftbältet och bak i ländryggsstödet medan axelremmarna är lite tunnare men breda. Det är en smaksak om den lite kraftigare ländryggsstödet är något man uppskattar, en del verkar gilla det och andra stör sig på det.

Bärsystemet är förvånansvärt bra. Ryggsäcken hanterar lite tyngre vikt utan problem och är t.ex. stabilare än vad Osprey Exos 58an var och skaver inte vid tyngre packning som Gregory Stout 75an gjorde.

Ryggsäcken går enkelt att justera både i rygg och i höftbältet, med kardborr+snäpplås, vilket gör att man kan ställa in den efter sin egen kropp. Stort plus.

Sett till funktioner så har den ett par speciella fickor. Den har en ”bäversvans” som det kallas, ett stort eller rättare sagt väldigt stort fack bakpå. Det går att dra ut rätt så rejält och rymmer en hel del. Nästan så jag upplevde facket som för stort. Utanpå det finns det två fack eller fickor till. Jag trodde först att detta skulle vara kanonbra fickor för t.ex. stegjärn, men stegjärnspåsen får inte riktigt plats tyvärr. Möjligen om man trycker ihop den lite mer, men det är nog bättre att stoppa ner stegjärnen i det stora facket innanför, alltså i ”bäversvansen”. Nackdelen då är att stegjärn får trängas med kanske skaljacka och annat annat där. Fördelen med fickorna på utsidan är att man får extra förvaring för ”smått och gott” som annars trängs i en enda hög i topplocket oftast. Medicin, vantar, kanske regnkläder, energi eller vad man nu vill får plats i ytterfickorna. En fördel är att har man sällskap så kan den andre öppna och ta ut något ur fickorna utan att man behöver ta av sig ryggsäcken.

Kompressionsremmar mm är väldigt tunna och det är sådant som sparar på vikt, men kan också bli en riskfaktor (lättare att dra av etc).

Överlag är det en riktigt kompetent säck med bra ventilation, låg vikt och ett bra bärsystem som även klarar lite tyngre packning. Det som avgör är om man tycker den passar sin kropp och om man upplever att den sitter komfortabelt med det lite tjockare ländryggsstödet. Jag personligen hade gärna sett lite fler alpina funktioner.

Lämna ett svar