You are currently viewing Ryggsäck: Arc’teryx Bora 63

Ryggsäck: Arc’teryx Bora 63

Dags för utvärdering av en av de dyraste – och mest hyllade – ryggsäckarna. 

[P_REVIEW post_id=1707 visual=’full’]

 

Flaggskeppet Bora 63 landade på köksön och har fått sig en genomlysning. Första intrycket av att lyfta upp säcken ur kartongen var ”OJ”. Vilken vaddering!

Vadderingen var så pass fluffig och bred så jag kunde liksom inte ens vänta, utan var tvungen att ta på mig ryggsäcken direkt. Oj igen! Vadderingen gjorde att jag genast blev sugen på tyngre vikt, men fick vänta tills jag jobbat klart för dagen innan det blev ett test över hur Boran hanterade vikt och viktfördelning.

2,23 kg för Boran i ”tall”-versionen gör att det är ingen lättviktsäck direkt, utan rentav lite tyngre för att ”bara” vara 63-liter.

Första känslan när man ser bärsystemet är ”what the f…”. Det är en extrem vaddering på bälte och remmar. Så pass bred och tjock så man blir lite nyfiken på hur den klarar tyngre vikt. Komforten är out of the box helt galet bra. Jag vet inte vad Arc’teryx har gjort med sin vaddering och den ser suspekt ut när man ser den då den ser tjock och fluffig it. Väl på kroppen så smälter liksom säcken in över både midja och axlar. Ventilationen är helt ok då bara ett par dynor har kontakt med kroppen och resten kan ventilera.

Det är rejäla doningar till höftbälte och axelremmar. Vadderingen är det man lägger märke till direkt. Höftbältet är lite för lite brett när man kombinerar det med en klättersele, men ryggsäcken sitter fantastiskt bra. Med tyngre last så viker inte säcken ner sig utan står sig pall. Bärsystemet är så pass bra utformat att +20 kg bärvikt är inga problem.

Vad gäller funktioner och fickor så har säcken en annorlunda lösning med ett topplock som är typ format som ett fyrkantigt lock. Tänk locket till en kylväska eller något, alltså det är lite styvare och är som en hatt och sjunker inte ihop som vanliga tomma lock gör. Innerdelen delar av i två fack. Fickorna för vattenflaskor är ok, men fickorna på höftbärarbältet är riktigt dåliga. Meshfickor för lite energi men knappt en smartphone eller kamera. Överlag förstår jag inte varför de har kört med mesh för kommer det en regnskur så är säcken plötsligt inte regnbeständig där man kanske bär elektroniken…

Arc’teryx Bora vinner pluspoäng i att man kan justera ryggdelen höjdmässigt, något som alla ryggsäckar borde ha. Bra feature.

Stora nackdelen med denna säck är dock prislappen. Den kostar nästan dubbelt så mycket som andra ryggsäckar i samma genre, men den är inte dubbelt så bra som dem.

Överlag älskar jag Bora 63an, men jag hade gärna sett bättre höftfickor, kanske liiite mindre vaddering över höft samt lägre pris, men överlag en helt galet bra säck.

Lämna ett svar