You are currently viewing Ryggsäck: Mountain Hardwear Ozonic 70

Ryggsäck: Mountain Hardwear Ozonic 70

Test av den regnsäkra Ozonicen.

[P_REVIEW post_id=1647 visual=’full’]

 

Jag var väldigt nyfiken på denna ryggsäck, då den liknar den South Col 70 som jag har sedan innan, samtidigt som det skiljer sig rejält mellan ryggsäckarna. Jag var helnöjd med min South Col 70 i början, men efter ett par bergsbestigningar, så kändes den helt fel och jag upptäckte massa brister. Just därför var Ozonicen intressant för att se om bristerna har följt med till denna ryggsäck som är lite nyare från samma tillverkare.

Vikten (1,99 kg) är varken bra eller dålig utan rätt medel för en ryggsäck på 70 liter i relation till funktionerna.

Komforten är märkbart bättre på Ozonicen mot för min South Col 70, men den är väldigt hård och har inte så mycket vaddering. Gregory Stout har betydligt skönare höftbälte t.ex. Ryggsäcken har som några slags kuddar på baksidan vilket ger lite ventilation mellan, men gör också att beröringspunkterna mot ryggen blir färre. Jämför man med Ospreys gravitysystem så får man kontakt efter hela ryggytan med deras nät. Ventilationen drar upp betyget lite på Ozonicen, medan avsaknaden av vaddering drar ner det.

Bärsystemet kändes direkt som ett system för lättare packvikt. Vid 13 kg var säcken rätt ok, men vid 20 kg skavde det och jag hade tveklöst valt en annan ryggsäck för längre vandringar med tyngre vikt.

Denna ryggsäck hade testets sämsta fickor på höftbältet. Supertunna och smala och i och med att de följer bältets form så var det rentav svårt att få ner en hand i dem. Helt värdelösa och kunde lika gärna tas bort helt. Ryggsäckens stora fördel är dock att den är regnbeständig och i och med att säckens öppning har möjlighet för rullstängning (man rullar/viker ihop säcken och låser den sedan) så står den emot väta mycket bra. Jag undviker ordet vattentät då jag inte vet hur den beter sig om man tappar den ur en kajak eller så, men den är regntestad i varje fall vilket gör att man slipper stöka runt med separata regnöverdrag vilket sparar vikt och plats. Den har en stor ficka på utsidan och fickor för vattenflaskor, men en lite annorlunda dragning av remmar som jag inte lyckades bli klok på om jag uppskattade eller ej. Konstruktionen kändes lite annorlunda, rentav lite komplex jämfört mot t.ex. Gregory Stout.

Säcken har en möjlighet att justera ryggdelen och har en märkning för det, vilket är bra. Märkningen underlättar att testa olika inställningar eller om man är flera som vill dela samma ryggsäck och då lätt kan justera mellan de olika rygglängderna. Stor tumme upp.

Ozonicen är lite skönare än den South Col jag har från samma tillverkare, men de dåliga höftfickorna, den lite annorlunda designen och avsaknaden av lite mer vaddering gör att betyget dras ner lite. Det som är säckens stora styrka är att den är regnbeständig. Jag tycker dock att ryggsäcken överlag blir brädad av Gregory Stout 75, som inte är lika väderbeständig, men känns bättre på kroppen och till en lägre vikt (eller motsvarande vikt med ett separat regnskydd).

Notis; jag beställde hem ryggsäcken på prov och just denna säck valde jag inte att behålla.

Lämna ett svar