You are currently viewing Ryggsäck: Lowe Alpine Manaslu 65:75

Ryggsäck: Lowe Alpine Manaslu 65:75

Test och utvärdering av Manaslun.

[P_REVIEW post_id=1655 visual=’full’]

 

Denna ryggsäck har hamnat riktigt högt på ett par tester och lite medel på ett par andra tester, så det verkade som om man har blandade åsikter kring hur pass bra ryggsäcken är. Jag förstår varför! Jag blev också lite kluven.

Vikten (2,4 kg) är ryggsäckens stora minus. En sådan här ryggsäck ska inte behöva väga nästan 2,5 kg. För all del så får man vaddering och komfort, men en del funktioner hade jag gärna tagit bort för att se en lättare säck. Hade vikten varit runt 2 kg så hade ryggsäcken varit riktigt, riktigt bra, kanske rentav helt perfekt.

Första intrycket av ryggsäcken var ”oj” vad mycket vaddering. Rejäla axelremmar och ett tjockt bälte. Det kan vara till en nackdel då för mycket vaddering kan göra att säcken blir för sladdrig och svår att bära med tyngre vikt, men Lowe Alpine har hittat helt rätt balans i sin design. Bältet är så pass hårt ändå att den nyper åt höften men håller kvar ryggsäcken bra även med 20 kg last. Ryggen är ventilerad både med en slags plastskiva och med ett nät framför. Som vanligt med nät så finns risken att snö samlas bakom. Ryggsäckens komfort var bra, men out of the box så var komforten ändå inte i närheten av Ospreys Anti Gravitysystem för lätt/medel vikt. Vid tyngre last så var Manasluns komfort överlägsen de andra ryggsäckarna jag testade.

Bärsystemet var riktigt stabilt vid tyngre last och fördelade vikten bra på min rygg och höft. Det vadderade men ändå styva bältet gör att jag inte märkte av 20 kg’s packning så mycket.

Ryggsäcken hade testets bästa fickor på höftbältet. Rymliga och rätt så lätta att komma åt. Möjligen att jag hade velat kunna flytta fram fickorna lite. Ryggsäcken har fickor för vattenflaskor och en slags gummihållare för vandringsstavarnas spetsar. Detta är en av de finesser jag gärna hade skippat för lägre vikt. Jag har aldrig haft problem med att bära stavar, med eller utan gummiskydd på. Ryggsäcken har regnskydd som följer med samt ett fack längst ner för det, vilket man kan tycka är både bra och dåligt. Säcken går att öppna både nertill för att ta ut en sovsäck men också hela ryggdelen kan öppnas upp, något jag aldrig använder själv. Ryggsäcken får lite lägre betyg av mig för att jag tycker den är för proppad med funktioner. Jag hade hellre tagit bort flera finesser och gjort en lättare ryggsäck. Alla spännen osv är lite för väl tilltagna, så det hade med fördel gått att strippa ner säcken.

Justeringsmånen är riktigt bra genom Lowe Alpines Axiomsystem. Man drar och håller en flärp och så kan man höja/sänka ryggdelen. Bältet kan också justeras. Det tar ett litet tag att hitta den justering som man trivs bäst med, men motsvarande system borde alla ryggsäckar ha eftersom våra ryggar är olika. Inte bara längdmässigt, utan vi har olika ryggformer, svank former etc. Med detta system kan man anpassa säcken till att sitta så skönt som möjligt och den justeringsmöjligheten borde alla ryggsäckar ha.

Jag blev som sagt väldigt kluven över denna ryggsäck, så jag fick verkligen betygsätta del för del med omsorg. Hela ryggsäcken andas kvalitet, ventilationen är bra och bärsystemet känns otroligt bra med tyngre packning – men varför så många onödiga funktioner och varför så hög vikt?! På 8000 meters höjd känner man av varje extra gram man bär så där vill man inte ha en 2,5 kg’s klump på ryggen i ren ryggsäcksvikt. Bryr man sig inte så mycket om vikten och man vandrar med lite tyngre packning normalt, så tycker jag absolut man ska prova bärsystemet på Manaslun. Söker man en ryggsäck för lättare sommarvandring, så skulle jag hellre ta en titt på Ospreysäckarna eller Gregory Stout 75, som väger mindre.

Lämna ett svar