You are currently viewing Ryggsäck: Gregory Stout 75

Ryggsäck: Gregory Stout 75

Test av en relativt ny och lätt ryggsäck från Gregory.

[P_REVIEW post_id=1637 visual=’full’]

 

Säcken är relativt ny och jag hittade ett par positiva recensioner av den på nätet, så tänkte att jag tar en titt och klämmer och känner lite på lättviktaren från Gregory.

Vikten är låg (1,42 kg) för att vara en 75-liters ryggsäck och gör den väldigt intressant om man vill vandra lite lättare.

Komforten kändes lite över medel. Här har de gjort ett försök att skapa en ventilerad ryggdel och jag uppfattade den under mitt test som mer ventilerad än de andra Gregorysäckarna. Däremot skavde säcken lite tyckte jag, åtminstone vid tyngre packning. Jämfört med Ospreys ryggsäckar så var komforten märkbart sämre. Även denna typ av ventilation med litet nät innebär risken att snö kan samlas bakom ryggnätet. Ofta med lättare säckar så är det komforten som är priset för den lägre vikten och lite så kändes det här.

Bärsystemet kändes lite modernare och lite bättre än t.ex. Gregorys Denali 75 och Baltoro 75, men säcken kändes överlastad när jag lastade den tungt. Vid 13 kg kändes den bra, men vid 20 kg hade jag önskat lite mer vaddering för att få lite mindre skav.

Sett till finesser så även här har Gregory envist levererat för små fickor på höftbältet. Det går knappt att få ner en smartphone. Det är för mig en gåta varför man inte gör fickorna bara några centimeter större. Det hade inte kostat många gram mer vikt att göra fickan lite bredare och lite längre. Det finns en stretchficka utanpå och fickor för vattenflaskor. Ryggsäcken har separat öppning/ingång i botten för t.ex. snabb åtkomst av sovsäck.

Denna ryggsäck går att justera i ryggen och anpassa efter sin kropp, vilket jag tycker borde vara ett krav på alla ryggsäckar istället för att enbart ha fasta storlekar.

Totalt sett var jag väldigt nyfiken på ryggsäcken och den har potential, men jag hade gärna sett ett skönare bärsystem och bättre höftfickor. Jag hade gärna tagit ett par hundra gram tyngre ryggsäck för att få dessa delar, så för min del så kändes ryggsäcken lite som en träff i stolpen. Riktigt nära mål som en helt perfekt ryggsäck, men ändå inte hela vägen in. Är man nyfiken på en lättare säck och inte bryr sig om dessa delar, så tycker jag absolut man ska ge Stouten en titt. Funderar man på Osprey Exos 58 så kan Stouten vara en säck att benchmarka lite med och jämföra vilken ryggsäck man tycker sitter skönast mm.

Notis; jag beställde hem ryggsäcken för test/utvärdering och just denna ryggsäck valde jag inte att behålla.

Lämna ett svar