You are currently viewing Ryggsäck: Osprey Exos 58

Ryggsäck: Osprey Exos 58

Test av den kända lättviktssäcken nu med Anti Gravity-systemet!

[P_REVIEW post_id=1590 visual=’full’]

Vikten (1,23 kg) är så låg att man knappt känner att man lyfter upp ryggsäcken och ryggsäcken klassas som ultralätt. Helt fantastiskt vikt för att vara en ryggsäck på nästan 60 liter.

Exosen har också fått Anti Gravitysystemet, med ett nät till ryggtavla. Dock har inte Exosen det fjädrande höftbältet som Atmosen har, utan har mer ett rätt vanligt, slimmat bälte. Ryggsäcken är mycket väl ventilerad, men det märks också rätt snabbt att den kräver en fjäderlätt packning. Axelremmarna är dock mer vadderade än vad jag förväntat mig för en ultralätt ryggsäck.

Bärsystemet är ungefär som Atmosen och även denna ryggsäck upplevde jag en obalans i och ett gung. Packningen kommer ut en bit från ryggen och känns inte som att säcken är ett med kroppen. Så länge man håller sig till lättare packning så tycker jag dock bärsystemet är helt ok. Med en packning på runt 10 kg hade jag hellre vandrat med Exosens höftbälte än Atmosbältet. Med tyngre packning hade jag valt Atmosens bärsystem.

Justeringsmöjligheterna är nästan obefintliga, så rekommenderar att man provar ut rätt storlek i butik om det går.

Finesser är begränsade. Det finns fack för vattenflaskor, möjlighet att fästa en isyxa samt en stretchficka på utsidan, men ryggsäcken saknar t.ex. fickor på höftbältet.

Överlag är ryggsäcken riktigt underbar, för en fjäderlätt varm sommarvandring så skulle Exosen vara riktigt intressant. Jag insåg när jag beställde hem den att den antagligen inte motsvarar mina alpina behov, men jag ville ändå få jämföra hur en ultralätt säck står sig i förhållande till de tyngre ryggsäckarna. Samtidigt utmanar Gregory Stout 75 som har mer volym och lite fler finesser, med bara 200 gram tyngre vikt.

Notis; jag beställde hem ryggsäcken på prov och valde att inte behålla just denna ryggsäck.

Lämna ett svar