You are currently viewing Ryggsäck: Osprey Atmos AG 65

Ryggsäck: Osprey Atmos AG 65

Dags att ta en titt på en högrankad Osprey-säck

[P_REVIEW post_id=1579 visual=’full’]

 

Atmosryggsäcken har fått höga betyg även tidigare i olika recensioner och ligger kvar i toppen även nu med det uppdaterade Anti Gravity-systemet. Dags att ta en närmare titt på den!

Vikten (2,19 kg) är lite över medel för en ryggsäck på nästan 70 liter, men känns nästan lättare när man lyfter ryggsäcken.

Osprey slår på stort med sitt Anti Gravity-system, vilket är som ett nylonnät efter hela ryggen. Själva ryggsäckens huvudfack kommer bakom nätet och en luftficka mellan. Redan vid första känslan så känns komforten riktigt bra. Ryggen smälter liksom in i nätet som formar sig efter kroppen. Höftbältet och axelremmarna har tilltagen vaddering, men är också ventilerade. Tillsammans med Exos 58’an var ryggsäcken bäst ventilerad i testet. Höftbältet var lite speciellt då det är fjäderbelastat, så det kramar om höften innan man ens spänt remmen. På gott och ont. Med en lätt packning så kan det kännas som om man bär en tyngre packnig över höften. En annan risk med ryggsäcken är att snö kan samlas bakom nätet i ryggen.

Bärsystemet som jag trodde jag skulle älska, blev jag negativt överraskad. Det supersköna nätet visade sig ändra karaktär när ryggsäcken blev lite nerlastad. Redan på 13 kg uppfattade jag ryggsäcken annorlunda och vid 20 kg blev jag riktigt besviken. Ryggsäckens huvudfack är placerat en bit ut från ryggen, där den rör sig lite. Jag upplevde att ryggsäcken gungade bakpå, istället för att vara ”ett med ryggen”. Bland annat när jag tippade lite åt sidan, så ville gärna säcken röra sig lite också, trots att jag dragit åt alla remmar rejält. För mig som ibland behöver balansera på aluminiumstegar över glaciärsprickor mm, så är balansen oehört viktig.

Justeringsmöjligheterna är medel där det åtminstone går att justera höftbältet en aning med en kardborrlåsning.

Finess och funktion är klockrena. Höftfickorna är rymliga och rymmer en smartphone + lite till, sidofickorna tillåter att man stoppar i en vattenflaska framifrån istället för uppifrån vilket underlättare rejält med ryggsäcken på mm. Ryggsäcken har en stor stretchficka på utsidan och en direktåtkomst till ryggsäckens botten, t.ex. för att lätt få ut en sovsäck. Det enda jag saknade på ryggsäcken var en skyddsficka för isyxans huvud. Ryggsäcken går att öppna upp hela ytterpartiet vilket en del kanske uppskattar, men jag personligen använder alltid enbart toppöppning och tycker bara det är en onödig funktion.

Totalt skulle jag säga att ryggsäcken är en riktigt bra vandringssäck, för lite lättare packning. För t.ex. vanlig fjällvandring hade jag absolut gett ryggsäcken ett högre betyg, men för lite tyngre expeditionsutrustning och just med tanke på balans och hur ryggsäcken betedde sig under testet, så blev betyget lägre. Ryggsäcken är överlag väldigt högt rankad i tester på nätet.

Notis; jag beställde hem ryggsäcken på prov och just denna ryggsäck valde jag inte att behålla.

Lämna ett svar