You are currently viewing Ryggsäck: Black Diamond Mission 75

Ryggsäck: Black Diamond Mission 75

Utvärdering av ryggsäcken Mission 75 från Black Diamond.

[P_REVIEW post_id=1541 visual=’full’]

 

Första intrycket blev ”strippad säck” och jag kände nästan omedelbart att detta inte var en ryggsäck för mig, trots att den fått rätt höga betyg i tester över hela världen. Ryggsäcken är lättare än medel (1,80 kg), men jämför man med de andra ryggsäckarna, så får man rätt låg komfort och få finesser för vikten. Jämför t.ex. mot Gregory Stout 75 som har ett mycket bättre bärsystem för motsvarande vikt. Jag kan tycka att en så pass strippad ryggsäck borde nästan ha varit lättare. Materialet känns dock som av bra kvalitet.

Ryggpanelen är nästan helt slät och i praktiken helt utan ventilation. Detta är en sådan ryggsäck som snarare blir blöt av svett och kan potentiellt även frysa till is. Fördelen är att det finns inget i panelen där snö kan samlas. Bärsystemet är extremt strippad och var den ryggsäck som hade sämst vaddering i testet. Nu kan för mycket vaddering också vara en nackdel, men denna ryggsäck skavde verkligen redan med 13 kg i vikt.

Säcken är nästan helt strippad förutom karbinöglor, fästen för isyxor och en ficka för t.ex. stegjärn. Inga fickor för vattenflaskor och inga fickor på höftbältet.

Justeringsmöjligheterna är näst intill obefintlig.

Ryggsäcken kändes mer lämpad för alpin klättring, typ enklare toppturer, lite isklättring osv med väldigt lätt packning, medan den hade mer att önska för mer vandring, vanlig bergsbestigning, approach mm. Ryggsäcken har överlag fått goda betyg i tester och recensioner, men för mitt behov så får ryggsäcken ett lägsta betyg av de säckar jag testat hittills.

Notis; jag beställde hem ryggsäcken på prov och valde att inte behålla just denna ryggsäck.

Lämna ett svar