You are currently viewing Vandring med expeditionsutrustning – och ryggsäckstest.

Vandring med expeditionsutrustning – och ryggsäckstest.

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Idag har jag varit ett par timmar i vättlefjäll och trampat runt med storskor, klättersele och ryggsäckar.

Det tog rejält med tid att lasta in all utrustning i bilen och som vanligt så tog det tid innan jag hade kommit i klätterselen och fått på mig mina Olympus Mons-skor. Vilka klumpedunser de skorna är och de är så galet osköna. Det är verkligen som att gå med ett par slalompjäxor jämfört mot mina G2SM. Hade jag klarat det viktmässigt sett så hade jag kört med G2SM på Everest upp till camp2 i varje fall, men jag tror inte jag klarar vikten på flyget (max 30 kg) om jag försöker få med de skorna också. Betala för övervikt är dyrt (men ska fundera på om det inte är värt det ändå). Från C3 och uppåt törs jag nog inte använda något annat än Olympus Mons-skorna iaf.

Nåväl det tog rejält med tid att lasta i och ur ryggsäckarna också, men jag hade med mig tältet mitt som ”fylle” och två 5kg’s viktskivor, så gick med relativt lätt packning ändå i det första ryggsäckstestet. Det var dock lite bökigt då min vänstra axel är så pass trasig nu sedan skidolyckan så jag har svårt att komma i ryggsäcken överlag utan att dra axeln ur led. Särskilt när ryggsäcken är tung. Jag tror jag har kommit på ett sätt att backa in vänster armbåge in under axelremmen och på så vis skona axeln. Den här skidolyckan var inte alls bra nu inför Everest!

Ett par av ryggsäckarna kändes väldigt fel. Alldeles för små fickor på höftbältet, för mycket stoppning i svanken och annat. En ryggsäck var lite småsvår att komma i och jag blev superförvånad över hur mycket den svajjade på ryggen. Verkligen ingen kontakt med packningen! När jag ska gå på aluminiumstegar och balansera över isfallets glaciärsprickor, så vill jag inte ha en ryggsäck som sätter mig i gungning pga någon obalans. Sådana aspekter gör att jag kommer att betygsätta några av ryggsäckarna helt annorlunda mot för vad websiter som fokuserar på ren vandring gör.

Jag kommer att utöka testet med en till ryggsäck; The North Face Banchee om jag kan få hem en sådan rätt snabbt. Annars har jag redan nu en favorit, tyvärr en tyngre säck men som verkar riktigt gedigen. Imorgon fortsätter jag testet och denna gång i skidbacke med 20 kg packning.

 

Lämna ett svar