You are currently viewing Vad jag inte gillar med min South Col ryggsäck

Vad jag inte gillar med min South Col ryggsäck

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Ryggsäcken som kändes klockren vid köpet och sedan tappade i betyg.

Jag kollade tester och jag gjorde efterforskningar innan jag köpte min nuvarande klättersäck; en Mountain Hardwear South Col 70. Det verkade vara en optimal säck då den är vattentät och går att ställa i tösnö utan att man riskerar att den drar åt sig väta, den har extra skyddat fack för stegjärn på baksidan, bra fäste för isyxan där man trär in själva yxans huvud in en liten ficka mm. En säck avsedd för alpin klättring helt enkelt!

Vad jag senare fick erfara med ryggsäcken och varför jag vill byta ut den är för att den sitter väldigt, väldigt tight mot ryggen och andas ingenting. Rentav så att när jag svettas så sugs det även upp av materialet i ryggpanelen, så ryggsäcken blir snabbt blöt och i kallare väder även kall och i värsta fall kan det bli lite isbildning på ryggpartiet. Säcken bär utrustning kanonbra om det väger 10-15 kg, men vid 20 kg händer något. Höftbältet är plötsligt markant påtagligt och säcken är inte skön alls. Efter någon timmes vandring är jag riktigt öm över höfterna. Det är en hyffsat lätt säck, men tyvärr på beskostnad av att bärsystemet inte är speciellt fodrat eller ergonomiskt.

Förutom att jag saknar fickor på höftremmen (älskar att ha fickor för snacks, gels, kamera, mobil etc på just höften), så är det små sidofack på ryggsäcken som i praktiken inte går att öppna alls när säcken är fullpackad. Jag fattar inte hur de tänkte där. Det är inga meshfickor eller stretch, utan fastsydda fickor där jag med nöd och näppe får ner ett par stavar när säcken är full. En vattenflaska går inte ens ner när säcken är tom.

Sist nu i Nepal så körde jag med vätskeblåsa istället, men jag tror nästan jag föredrar vattenflaskor istället för vätskeblåsan. Då kan jag verkligen ha järnkoll på hur mycket jag dricker och visuellt se hur många deciliter/timmen jag får i mig. Med vätskeblåsan blir det alltid en överraskning, oftast typ när man kommer fram till nästa läger och först då upptäcker att man kanske har druckit för lite. Vattenflaskorna gör också att jag tvingar mig själv att ta någon extra paus under approachen och gör att jag automatiskt får ner tempot. Med vätskeblåsa så stannar jag typ aldrig utan bara nöter på.

Så en väldigt populär ryggsäck som har fått höga betyg som alpin klättersäck, men som jag definitivt ska försöka ersätta nu.

Lämna ett svar