You are currently viewing Storskor: La Sportiva Olympus Mons Evo

Storskor: La Sportiva Olympus Mons Evo

Storskorna för de riktigt höga bergen eller kalla miljöerna.

Inför Everest så blev det inköp av ett par La Sportiva Olympus Mons Evo. På hög höjd är det lättare att förfrysa sig då man inte får samma syresättning som vid havsnivå och köldskador på fötter vill man undvika. Det kan var det som avgör om expeditionen blir lyckad eller ej.

Mina G2 SM är skorna jag väljer upp till 7000 meters höjd, men för riktigt kalla miljöer så chansar jag inte även på lägre höjd (t.ex. Denali) utan väljer Olympusen där istället. Skorna är relativt tunga och klumpiga med sina 1428 g, samtidigt som de är lätta för att vara storskor (en del modeller väger upp emot 2 kg/sko). Dock är det som att man blir en pansarvagn istället för en räcerhoj när man kliver i dessa. Linern har motsvarande bindning som Spantikskorna har och är lite pillig när det är kallt, mörkt och man vill komma i den. Det är ett system med öglor och ett snöre som man ska zickzacka och slutligen fästa med en kardborrflärp. Jämför jag med mina G2 SM som har Boasystemet, så är Boasystemet mycket, mycket smidigare. Där stoppar man ner foten, snurrar på två rattar tills det känns lagom, drar upp dragkedjan och är klar. På Olympusen är det heller inte lika lätt att justera om man vill släppa upp skorna lite på väg ner för ett berg t.ex. Det är också lite mer meck med att få ner linern i ytterskon.

Gaitern är oisolerad och är bara till för att skydda snö för att komma ner. Själva sulan och skon ser egentligen ut som G2SM i mångt och mycket, men inuti skon uppfattar jag det som att lager under sulor mm är mer isolerande på Olympusen. Det är lite annan passform på dessa mot för G2SM, så jag har en halv storlek större på dessa. Här räknar jag även med att ha den största expeditionssockan på fötterna vid topptur och att jag ska upp så pass högt att fötterna sväller en del.

Jag använde dessa på Everest 2017, men kom aldrig så högt eller i så kall miljö att jag kunde utvärdera om de höll mina fötter tillräckligt varma. Uppdaterar här längre fram. Som ni ser på bilden så har jag mina värmesulor monterade redan i förväg och kabel utdragen genom linern, så jag fäster bara batteripaketet på skon innanför dunbyxan och drar upp gaitern utanpå. Då håller jag batterierna lite skyddade från kyla också.

Lämna ett svar