You are currently viewing Ryggsäckstest till helgen!

Ryggsäckstest till helgen!

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Så, då har de säckarna jag tänkte ta en närmare titt på anlänt allihopa. I helgen blir det ryggsäckstest av följande modeller!

Ryggsäckar är verkligen en djungel deluxe när det kommer till bergsklättring och framför allt expeditioner. De klättringarna jag gör nu ställer helt andra krav på utrustningen mot för vanlig fjällvandring t.ex.

I ryggsäcksutbudet på marknaden finns det ryggsäckar specifikt för vandring. De har ofta massor med fickor, remmar, flera olika sätt att öppna ryggsäcken på mm och ofta väger de en hel del pga alla features. Alternativt är det lättviktssäckar som är strippade så pass långt ner att man knappt har något mer än huvudfacket till förvaring. Sedan har vi klättersäckarna, som är anpassade för att vara bra till klättring. Dessa är dock oftast runt 40 liter, vilket är alldeles för liten volym för de expeditioner jag genomför nu.

Jag skulle fräckt vilja påstå att den optimala expeditionsryggsäcken är ännu inte uppfunnen. Jag vet precis hur jag skulle vilja att den var dock. Det skulle vara en ryggsäck med bra förvaring för isyxor, karbiner mm, en ryggsäck som är kompatibel med klättersele (många tar av sig höftbärarbältet helt på klättringar och låter ryggsäcken hänga på axlarna enbart just för att ryggsäcken krockar med klätterselen), en säck som är ”vattenskyddad” utan att kanske vara helt vattentät, men som ändå klarar regn och tåls att lägga i tösnö mm, en säck som går att komprimera ner till en slimmad rackare vid en topptur men som samtidigt kan bära en tyngre och större packning bra under en approach. Approachen som för övrigt kan bli riktigt varm och även glaciärklättring med solen gassandes kan bli en varm upplevelse, där ventilation blir något som eftersöks. Helst skulle också ryggsäcken vara lätt. Varför jag bryr mig om vikt är för att en ryggsäck som väger 500 gram mer, ger en extra belastning på 15 ton totalt på kroppen om du vandrar en dag med 30 000 steg. Vikten har en sinnessjuk påverkan på hur mycket du orkar, dina energinivåer efter en dags vandring och allmänt hur du upplever ditt äventyr. Under en expedition så vill jag ha lättillgänglig tillgång till vatten/vätska och energi. Jag uppskattar fickor på höftbärarbältet för bars/energi och fickor för vattenflaskor på ryggsäcken – givetvis som fungerar även om ryggsäcken är fullpackad.

Den ryggsäcken jag egentligen hade velat ha finns inte på marknaden.

Däremot finns det ett antal ryggsäckar runt 70 liter som har fått goda vitsord, utlåtanden, tester och omdömen. Jag har valt ut ett par av dem och kommer att testa dem i helgen. Jag kommer att prova ryggsäckarnas funktion, känsla/ergonomi på kroppen, jämföra dem viktmässigt och jämföra dem mot varandra. Jag är inte på något sätt sponsrad eller så, utan har handlat på postorder och bland annat handlat direkt från tillverkarna själva för att se till att få 2018 års modell av ryggsäcken med de senaste uppgraderingarna. Jag har redan direkt vid uppackningen av ryggsäckarna känt ”oj, nej” för någon säck och ”hmm, väldigt intressant!” för någon ryggsäck. Bara av att klämma, känna och prova dem utan packning på kroppen.

Jag har valt 70 liter för jag tycker det är den packvolym som är ”best bang for the climb”. Jag kan bära all min utrustning själv till highcamps, även om det är trångt. Jag får ner en syrgastub för 8000 meters berg. Jag får dock inte en massa överflödig volym och vikt som 100-liters säckarna ger – återigen så är 500g lägre vikt på en ryggsäck en besparing på 15 ton som kroppen ska förflytta.

De ryggsäckar jag kommer att utvärdera är;

Osprey Atmos AG 65
Osprey Exos 48 (lite för liten för expeditioner, men var ändå nyfiken på den)
Gregory Denali 75
Gregory Baltoro 75
Gregory Stout 75
Mountain Hardwear Ozonic 70
Lowe Alpine Manaslu 65:75
Black Diamond Mission 75

Flera av säckarna har fått toppbetyg i tester och recensioner, så det ska bli intressant att göra en riktig utvärdering. Säckarna kommer att ställas emot min gamla trotjänare till Lundhags-säck och min Mountain Hardwear South Col 70 som jag haft på Elbrus, Aconcagua och Everest.  Det blir en go vandringshelg!

Ps. Jag har inte blivit sponsrad eller på annat sätt influerad, har handlat rubbet för eget kapital och i flera fall direkt från tillverkade till högre kostnad. Ds.

 

Lämna ett svar