You are currently viewing Klättersele: Mammut Zephir

Klättersele: Mammut Zephir

En ultralätt och strippad klättersele. 

Klätterselen jag behöver på mina äventyr, ser jag helst är lätt och enkel. Jag vill inte ha ett tungt åbäke och den behöver heller inte vara superskön att hänga i, då tiden som hängandes fritt i selen är begränsad på mina expeditioner. Så låg vikt och liten/smidig sele har varit högre prioriterat. Hade jag klättrat mer traditionellt och blivit hängandes fritt oftare, så hade jag prioriterat mer komfort i selen.

Mammuten gör dock sitt jobb bra, det är inte så att jag tycker den är obehaglig att hänga i. Det är så pass breda brätten på baksidan att det inte skär in. Selen har bara två öglor att hänga karbiner mm i, men jag har inte upplevt det som någon begränsning på mina äventyr. Oftast har jag inte mer än fyra-fem karbiner, acender och ATC-hink + firningsåtta och det räcker två öglor till. För mer avancerad isklättring hade fyra öglor behövts. Midjespännet fungerar som så att man trär igenom ena spännet genom det andra från baksidan, vänder på det på framsidan och snäppet fast det. Det känns säkert och är rätt lätt att komma i selen. Selen har spännen för benenfästena, vilket gör att selen är lätt att komma i men gör också att den går att knäppa upp om man behöver göra ett toabesök och inte vill ta av sig selen helt.

Selen vägde 249 gram på min våg och är därmed en av de lättare selarna på marknaden. Ett alternativ till Mammuten kan vara t.ex. nya Black Diamond Couloir som är aningen lättare på specifikationen, men jag är helnöjd med Mammuten!

Lämna ett svar