You are currently viewing Expeditionsvante: The North Face Himalayan Mitts

Expeditionsvante: The North Face Himalayan Mitts

Tår och fingrar är lätta att förfrysa och en expeditionsvante är ett måste på alla alpina klättringar.

Detta har varit ett gissel för min del. Jag köpte ett par Hestra-vantar, helt underbart varma och sköna vantar som man nästan inte vill ta av sig – men så otroligt otympliga när det kommer till att hantera klättringsredskap som karbiner och jumars. Jag kunde i praktiken inte ens få in vanten in i min Petzl-jumar. Där blir valet svårt. Varma vantar som skyddar mina fingrar, men gör att jag inte kan klättra, sabbar ju också en expedition.

Jag testade Black Diamond Mercury Mitts också, men valet föll på dessa istället. De är lättare att få in i min ascender och jag kan hantera lite karbiner och annat. Nackdelen är kanske att det inte finns en liner, utan det är en enda vante. Blir den blöt invändigt så kan man inte ta ut och torka linern, utan får försöka torka hela vanten t.ex. i sovsäcken på natten. Fördelen med att den inte har en liner är dock just att den är smidigare och ger lite bättre grepp och känsla. Den är så pass rymlig också att jag kan ha en egen liner av merinoull inuti den.

Den är vattenavvisande och vindtät med sitt goretexmembran, samt har öglor för att hänga dem runt handleden samt spännband så man dra åt dem runt handlederna och blocka all inkommande kyla. De väger inte så mycket, bara 124 gram och har en rejält tilltagen mjuk yta som ”nosewipe” del på tummen. Handflatan är av läder, men ovandelen på handsken har ett tygliknande parti. Här ska det bli intressant att se om min jumar kommer att nöta och slita på vantens ovansida.

Jag har ännu inte fått utvärdera vanten under riktigt kalla förhållanden, så jag återkommer efter att den har fått smaka på lite extremare temperaturer. Notering; det verkar som att The North Face har uppgraderat vanten då den nya är märkt med Summit Series vilket inte min är.

Lämna ett svar