You are currently viewing Expeditionshandske: Outdoor Research Alti Gloves

Expeditionshandske: Outdoor Research Alti Gloves

Bra kombination av smidighet och värme.

Efter en gedigen utprovning av handskar för vinterexpeditioner, så föll mitt val på denna handske. En del utlåtanden på nätet har gjort klart att de haft handsken hela vägen upp på 8000-metersberg utan att behöva byta till en tjock expeditionsvante. Fördelen med handsken är att det är betydligt lättare att hantera karbiner, rep, jumars osv mot för en tjock vante. Samtidigt är vanten trots allt oslagbar i värme då fingrarna är samlade i samma fack.

Jag beställde hem en hel uppsjö av handskar och provade hemma. Vissa var supersköna, medan andra var rena rama katastrofen. Jag har sedan tidigare ett par Black Diamond Guide Glove, men de handskarna var inte helt kompatibla med mina händer. Den storlek som passade bäst var lite för trång och man vill inte minska blodcirkulationen i fingrarna ytterligare. Dessutom kändes den handsken bara fel med en så tjock liner som den hade. Den här handsken har gjort precis tvärtom. En tunnare liner och mer foder i själva skalhandsken, som har goretexmembran. Den har rem för att strypa inkommande kalluft och har en ”nosewipe”-del på tummen. Linder har gummiytor för ökat grepp och fungerar helt ok om man behöver ta ut handen för att pilla med något. Jag får också in en tunn liner av merinoull in i den blåa linern utan problem.

Jag har ännu inte fått prova hur varm handsken är och jag är lite frågande till att den klarar av att hantera rep mm utan att den slits upp. Läderförstärkning hade nog varit att föredra inne i handflatan. Handsken är dock otroligt flexibel för att vara så pass stor och för att vara en expeditionshandske, så jag kan använda den till väldigt mycket.

Lämna ett svar