You are currently viewing Film; lavin på Peak Lenin

Film; lavin på Peak Lenin

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:1 kommentar

Mina vänner från Elbrusbestigningen avbröt precis sitt försök med Peak Lenin då en lavin drog in och svepte över en tysk klättergrupp. 

Mina klättervänner Magnus, Christoffer och Jayesh avbröt precis sitt försök att bestiga en sjutusenmeterstopp, Peak Lenin. De passerade på exakt det ställe lavinen slog ner på bara 30-45 min innan och i filmen som Magnus spelade in så ser man hur en grupp tyskar fastnar i lavinen. Mirakulöst nog så överlevde alla och klarade sig, där bara utrustning försvann och sveptes med. Det ger dock en fingervisning om vilka krafter det är i laviner och hur breda de kan bli. Jag fick Magnus tillstånd att dela filmen vidare och ser det som ett skolexempel på vilka faror som lurar i bergen både för klättrare och skidåkare.

Lavinen blev väldigt påtaglig och påverkade expeditionen mentalt, så de valde att avbryta och sonika vända hem till säkerheten igen. Det innebär att nu är vi tre grupper som har fått avbryta våra klättringar i år. Jag var först ut med ett misslyckat försök på Everest, sedan Kenneth/Martin/Stefan på Denali och nu Magnus, Chrille och Jajje på Peak Lenin. Det är helt enkelt en sådan sport där man inte alltid kan räkna med framgång, hur vältränad eller förberedd man än är.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Emelie

    Fruktansvärda krafter det där alltså ?

Lämna ett svar