You are currently viewing Kilian Jornet – 2x Everest.

Kilian Jornet – 2x Everest.

  • Inläggskategori:Blog
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Hatten av. Det är en helt galen bedrift. 

Jag trodde ett tag att de skulle besöka sydsidan på Everest. Hade varit riktigt skoj att få träffa Kilian och hans svenska flickvän Emelie Forsberg, även hon en superstjärna inom skyrunning och skimo. Nu körde Kilian norra sidan istället, vilket på ett sätt var med all rätt utifrån att han ville slå hastighetsrekord. Han besteg dock inte Everest bara en gång – utan två! Inom loppet av en vecka. Utan att använda syrgas eller fasta rep. Det är en helt fenomenal bedrift. För de flesta är ett toppförsök tufft nog och sliter som sjutton på kroppen, inte minst då man ska försöka sova ovanför 7000 m. På min expedition var tanken att sova med syrgas på 8000 m. Knappt det går att sova då heller, men det är ännu värre utan. Man får andnöd/andas kraftigt trots viloläge och kroppen är ju i ett döende tillstånd, så det är svårt att slappna av rent generellt.

Han lyckades alltså bestiga toppen, gå ner till lägret, ladda om med energi/vila – och att bara äta på den höjden är som att allt man stoppar i sig sväller och smakar urk – sedan göra ett nytt försök och bestiga toppen igen. Galet. Jag är mäkta imponerad över atleter som verkligen förmår att gå långt förbi kroppens begränsningar och pressa på, för det krävs pannben för att göra en sådan satsning.

Lämna ett svar