You are currently viewing Varför ge upp innan slutsignal?

Varför ge upp innan slutsignal?

Ligger på sjukan och just nu ser jag allt som ett sjuhelvetes äventyr!

Jag flög det lilla propellerplanet från Lukla till Kathmandu tidigt imorse. Måste säga att jag älskar den lutande start- och landningsbanan i Lukla, kittlande kort men fungerar ju tack vare lutningen.

Väl i Kathmandu åkte vi direkt till ett sjukhus för turister men nu började det spännande med all pappersexercis. Första gången jag fick nytta av mitt gula vaccinationskort tex.

Sedan har det varit karusell hela dagen. Sköterskekoll, läkarundersökning, röntgen av lungor mm. Jag har inte riktigt fått grepp om diagnosen. Lungödem (höjdsjuka/vätska i lungorna) verkar det som men också en infektion eller lunginflammation. Symptomen är rätt lika.

Jag får ligga i min gröna rock och ta emot antibiotika, dropp, lungmassage (japp en kille kommer och bankar på bröstet och försöker sedan få mig att begå självdöd genom hostattacker), jag får andas i en mask och massa annat. De har topsat mig och tagit blodprover. Känns ändå som ett rätt seriöst sjukhus. Jag blir inlagd åtminstone en dag så får vi se vad de säger imorgon.

Ges det en till chans så tar jag den. Jag vet att expeditionsteamet stöttar till 100% men det kräver ett markant tillfrisknande till imorgon och goda provsvar på allt de nu ska sticka mig med imorgon. Aptiten är tillbaka iaf, så galet gott att känna sig hungrig igen nu på lägre höjd! Ett av de stora problemen för mig på höjder över 5000m.

Det blir lite vinna eller försvinna nu. Väderfönstret på Everest stänger i värsta fall den 20e och i praktiken har jag fyra dagar på mig att vila, krya på mig och få beslutet fattat. I sådana fall börjar jag om med acklimatiseringen och klättringen till basecamp och sedan upp till C2. Försöker studsa C3, ner till C2 och sedan starta toppattacken. Klarar jag mig till C3 så är prognoserna goda ändå.

Men som sagt, beskedet kan komma imorgon att det bara är till att packa ihop och åka hem.

Jag slutar i varje fall inte spela min match förrän slutsignalen faktiskt ljuder. Teamet har i varje fall en plan B redo skräddarsydd för mig om jag kan hoppa in i matchen igen.

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Emelie

  det är något med dig o dra på dig sjukor när du är på äventyr har man märkt.
  anyways. frågorna är lika många nu innan som efter att(om) du klarar att nå toppen. Men det kändes ju som att ni vandrade uppåt väldigt fort? kan de ha något med statusen just nu att göra. Du skrev ju dock i tidigt skede att du kände sig krass.

  håller alla tummar och tår för dig! ser fram emot uppdateringar.
  Heja dig! ?

  1. happyhiker

   Haha ja jag tigger tydligen om det. Samtidigt är det så vanligt på dessa berg. Sjukvårdsteamet på Everest har rapporterat hundratals patienter, de flesta nepaleser i år.

   Jag vet inte min diagnos ännu 100%. Är det lungödem så finns det all anledning att vara självkritisk även om den stora faktorn var störd nattsömn. Det verkar dock vara en infektion som är stora boven i dramat och som är vanlig på berg. Inte mycket att göra åt.

   1. Emelie

    När bör du få ett svar då? Tänker klockan tickar ju lite smått om ni har väderfönster fram t.om 20 om jag hajade de rätt.

    1. happyhiker

     Hade fått svaret redan när du skrev här, men behövde låta det sjunka in lite i min ensamhet.

 2. Emelie Olsson

  Och sen btw din bränna är ju to die for!?

 3. Anna

  Krya på dig Peter, vi är med dig i tankarna! /Kollegorna

  1. happyhiker

   Tack! Skicka över lite Sydafrikauppgifter till mig, det skrämmer livet ur vilka virus och infektioner som helst! ?

   1. Anna

    Haha, finns nog ännu bättre grejer nu, hehe.

Lämna ett svar