You are currently viewing Mycket har hänt på Everest

Mycket har hänt på Everest

Summerar senaste tre dagarna.

31a april. Startade runt 04 med pannlampor in i isfallet. Tog lite tid innan vi kom till Crampon point och klättringen kunde börja. Jisses vilken klättring! Det small och dånade i gigantiska istorn omkring mig och det tog inte lång tid innan vi kom till de första stegarna. Har filmat med gopro’n, alltså jösses vad adrenalin jag hade. Stenhårt fokuserad dock. Det tog dock 6 timmar att klättra upp genom ispyramiden och jag kände mig lite svag. Väl i camp1 blev det vila, mat och varm dryck som min sherpa lagade till medan vi låg i det lilla tältet. Under natten var det hårda vindar och snö piskades in i tältet. Jag kände mig lite febrig, extremt hostig och hade huvudvärk. Vätskebrist, eller…?
Måndagen den 1/5. Skulle ”bara” gå från C1 till C2 och såg rätt platt ut, men det gick upp och ner hela tiden och jag kände mig slö. Bestämde mig för att ösa i mig vatten i C2 och se hur jag kände mig där. Klättringen till C2 var dock jobbigare än vad den borde ha varit. Kände mig riktigt svag. När vi kom till C2 träffade vi folk som deltagit i räddningsauktion för en extremklättrare som tyvärr föll ganska långt och dog.

Tisdag den 2/5. Efter ännu en kaotisk natt så kände jag att jag måste klättra ner till Basecamp och bli undersökt istället för att fortsätta till C3 bara över dagen för acklimatisering och sedan ner till C2 som planen var. Upp till C3 är det brutalt jobbigt. C2 var för övrigt ett riktigt köldhål. Nu kändes det slitsamt att ligga i tält mm.

Jag fick känslan av att jag hade börjat få höjdsjuka så sa till min Sherpa att jag behövde ta mig ner snabbt. Kruxet var att jag tog mig bara 20m sedan hade jag maxpuls och svårt att andas. Att klättra ner till C1 och sedan ner genom isfallet tog evigheter.

I och med att beslutet togs i morse så fick vi klättra under dagtid och fy vad pressande värmen var i isfallet. Jag hade maxpuls och fick stanna stup i kvarten och det vill man inte göra i isfallet då det just är ett farligt ställe.

Apropå farligt. Skulle ta ett stort kliv över en glaciärspricka i isfallet idag och drog samtidigt i ett fast rep. Repet var dock vinklat så det drog mig vid sidan av fotstegen och jag föll ner i sprickan. Eftersom jag var inklippt med säkerhetskarbin i repet så föll jag bara några meter ner innan repet sträcktes och jag kunde kila fast mig med stegjärnen och pressa fast mig också. Sedan hjälpte min sherpa mig med att få på en jumar så jag kunde klättra upp men jag fick sitta stilla i 10 min skakandes av adrenalin. Jisses!

Hostan min blev markant värre under nedstigningen. Hostade upp fasta bitar av något som jag inte vet vad det var.

Väl i BC så gick jag direkt till fältläkarna och bad dem undersöka mig. De var inte säkra, det kan vara en kraftig luftrörsinfektion bara men ena läkaren tyckte det lät som början på vätskebildning i lungorna. Jag tog beslutet att omgående ta en helikopterevakuering ner till Lukla där jag är nu. Imorgon flyger jag till Kathmandu och besöker ett sjukhus. Det kan oavsett vad det är vara bra med lite vila och chans att äta upp mig igen. Borde vara på berget igen inom en vecka.

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Sam

  Trilla av stegen, jisses minst sagt!
  Bra plan att äta upp dig nu som Jimmy sa.
  Krya på dig
  Kram

  1. happyhiker

   Ja nu återstår det att se om det går att få till en plan B

 2. Ildiko

  Vad bra att du lyssnar på din kropp! Ta du bara lugnt. Det är enorma påfrestningar på kroppen. Ta väl hand om dig!

  1. happyhiker

   Japp det var därför det kändes klokt att söka vård och få utreda allt. Nu får vi se om det blir en plan B

 3. Romana

  Klokt att söka vård. Men vad läskigt! Var rädd om Dig!

  1. happyhiker

   Tack, med facit i hand så var det mycket klokt. Undersöks på sjukhus nu.

 4. Kenneth

  Ta hand om dig Peter. Det finns bara en av dig och jag lovar, berget finns kvar. Kloka beslut vid rätt tillfälle. Hoppas att du kan pigga på dig snabbt och få en ny chans.

  Pergite!

  1. happyhiker

   Tack kompis! Avgörs imorgon.

Lämna ett svar