You are currently viewing Tillbaka i Everest basecamp.

Tillbaka i Everest basecamp.

Nu börjar rotationerna på Everest!

Givetvis var det några stollar i gästhuset som skulle upp 05:30. I praktiken väckte de hela  huset genom att föra ett jävla liv och ha normal samtalston. Det där med hänsyn verkar sällsynt här. Tur jag har lång stubin annars hade jag exploderat.

Åt frukost och tog min tunga ryggsäck och begav mig av ensam från Lobuche till Gorakchep och sedan till BC.

Mioda tider. Idag var benen riktigt slitna och med en packning på över 20 kg var jag inte macho. På riktigt staplade jag in i EBC 10:30 efter flera timmars krigande över stenrös och backar. Var både tom på energi och sinnessjukt uttorkad. Drack över tre liter vatten innan jag fick fram de första knallgula kissdropparna, gah.

Skulle nog ha haft en porter till och från Lobuche. Det här slet bra hårt på min kropp.

Resten av dagen har varit vilodag med fokus på att återställa vätskebalansen och bara trycka i mig energi. Har redan våldat loss på ett paket digestivekex med Nutella samt tömt en halv pringlestub. Förutom lunchen.

Har ”duschat” dvs hällt vatten på mig och tagit hand om fötter, naglar mm. Fin inför min 40-årsdag imorgon.

Imorgon är det vilodag på dagen men runt 03 på natten börjar jag min första rotation på Everest. Rotationer innebär att man rör sig uppåt i omgångar och går ner för att vila, äta och bygga blodkroppar.

Everest har fyra camps. C1 strax ovanför isfallet. C2 ser man från C1, andra sidan en dal. C3 är en utgrävd/hackad hylla på Lhotseväggen, en 45-gradig vägg som man ska slita sig uppför. Sedan övernattar man typ på väggen, runt 7000m. Därefter lika slitsam klättring över gula bandet, ett speciellt stenbälte som man kan se på Everest, vidare upp till C4 eller South Col som stället heter. Det är som en fotbollsplan, blåsigt och på 8000m. Hit går jag bara dagen då toppturen börjar. Vilar några timmar och startar toppturen runt 20 på kvällen och klättrar hela natten. Sista delen upp på The Balcony, Hillary Step mm är brutaljobbig, farlig och exponerad.

Rotationerna kommer bero på väder, min dagsform mm. Det kan se ut så här sett till dagar;
EBC-C1-EBC.
EBC-C1-C2-C2-EBC
EBC-C2-C3-C2-EBC
EBC-C2-C3-C3-C2-EBC

Framför allt uppför klättras nattetid med pannlampa innan den fruktansvärt stekande solen kommer upp. Vindarna är iskalla men i lä med snöreflektioner och solvärme så är det shortstemperatur.

Min första prövning blir dock isfallet vilket ser äckligt svårt och tufft ut. Återkommer om isfallet och vad det är. Namaste!

Lämna ett svar