You are currently viewing Ändring av planer & isfallet!

Ändring av planer & isfallet!

Det ser just nu ut att bli ett kortare och aggressivare schema än ursprungsschemat.
Enligt planen så skulle toppförsöket vara i slutet av maj, men nepaleserna har redan fått upp de fasta repen till South Col. Det innebär att inom en vecka är repen troligtvis satta hela vägen till toppen.

Nepaleserna gör ett jättejobb med att sätta fasta rep som blir säkerhetsrep åt oss klättrare. Själva riskerar de sina liv för att montera repen.

Är repen på plats och vädret blir bra så kan de första toppturerna gå av stapeln redan runt 14-15.

Som det ser ut nu så roterar jag C1 och C2 direkt, sover två nätter i C2 varav en acklimatiseringstur till C3 redan nu om allt går väl. Jag blir alltså borta från kommunikation ett tag. Om jag inte missförstått min Sherpa så gör jag inga fler rotationer utan nästa sväng upp är för att sova i camp3, därefter börja jobba mot toppen. Givetvis ska jag vila mellan i BC och eventuellt hela vägen ner till Dingboche. Det betyder ändå att jag om allt går vägen slår höjdrekord (7000m) om mindre än en vecka när jag når C3.
Först måste jag dock ta mig an isfallet. Glaciär/ismassor som pressas ner mellan Everest och Lhotse och bildar sprickor och torn av is. Detta är ett av det farligaste med Everest.

Det knakar hela tiden i isen och varje sekund riskerar ett istorn att kollapsa, eller en glaciärspricka öppna sig och sluka det som är ovanför. Över de större sprickorna är aluminiumstegar utlagda så jag ska balansera på stegarna med mina klumpiga storskor och stegjärn. Ibland är flera stegar ihopbundna och blir då svajjiga på mitten. Jag är inkopplad i säkerhetsrep men det blir ändå farligt om jag ramlar. Vissa stegar är vertikala uppför istorn som jag måste över. Isfallet ändras lite varje dag, inte minst då solen pressar på. Det gäller att passera isfallet snabbt – men säkert – upp till camp1.

Jag ska nu fira min födelsedag  (28e) och det blir någon slags fest på kvällen. Jag dricker dock inte alkohol och tack gudskelov inte före min första tur genom isfallet. Har lite slemhosta där jag inte får upp något så ska ta ett snack med läkarna imorgon och se om du har dunderhonung. Namaste!

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Sam

  Kul! Läste på Alan Arnettes blogg att det gått snabbt mer repen. (Håller mig uppdaterad nu :)).
  Sova en natt på C3 är biljetten till toppen läste jag om, låter som bra plan för att vänja kroppen.
  Grattis i förskott!
  Isfallet verkar vara en fräck upplevelse på ett sätt, fullt fokus.
  Fortsätt lika bra

  1. happyhiker

   Alan får man ta med en nypa salt, han är lite av en Evereststofil, men han rapporterar bra mellanåt ☺

   C2 till C3 och C3 till C4 kommer att bli kräkjobbigt. 45 graders vidrigt flåsigt klättring

   1. Sam

    Haha, alternativ fakta och falska nyheter överallt. Tack för info, får kolla fler källor 🙂
    Svårt att föreställa sig, kommer bli tufft, men du klarar det tuffa.

  1. happyhiker

   Tack för pepp Kenneth, du ska få en fet kram efter Denali ☺

 2. Tomas

  Grattis i förskott och lycka till med turen!

  1. happyhiker

   Dubbelt tack!

 3. Tommy

  Grattis i förskott! Stort lycka till på berget!

  1. happyhiker

   Tack så mycket!

 4. Jakob

  Grattis på födelsedagen! Lycka till nu!

Lämna ett svar