You are currently viewing Första tältnatten i -15

Första tältnatten i -15

Söndag 23e april. Galen natt. Mellan 01-03 marscherade horder av folk utanför, på väg upp till C1 (camp1) och C2 på Everest. De förde sådant liv att det var omöjligt att sova.

Bra frukost och jag har fortsatt socialisera med australiensaren. Han kan vara rolig om man tar honom på rätt sätt. Jag får använda delar av mitt sociala register som jag inte nyttjar på hemmaplan. Det sociala är ändå bra för att få tiden att gå när man har vilodagar.

Tog en dusch också, välbehövlig sådan. Jävlar vad illa jag luktade. De dagar vi har haft med sol hade det nästan krävts två duschar om dagen, men här blir det var 3e eller 4e dag liksom. När jag är i basecamp får jag passa på. Duschen är ett litet tält direkt på marken och jag får en hink med varmt vatten och en skopa. Tänkte på dig Malin Sjökvist! Det var skönt iaf att få byta kalsonger och få ta en ny tröja som inte luktade svett utan mögelhus. Kärlek.

Vi har inget internet i basecamp så jag får kolla med min sherpa hur vi ska göra. Vill ändå kunna skicka lite livstecken hem och telefonen har ingen signal.

Vilodag idag och min sherpa Kipa är uppe på Everest. De bar upp kökstält och syrgastuber inatt. Jag vill öva och träna lite klättring med Kipa så ska ta ett snack med honom sedan. Jag känner mig trots övning hemma för osäker på ett par moment. Kanske nojar men de andra berättar att de fått reppellera utför vertikala väggar och fått kasta sig upp på isväggar med ascendern och försökt klamra sig fast med glaciärspricka nedanför mm. Gah. Vad har jag gett mig in på…

Växlande väder hela dagen idag, risig mage och lavinerna avlöser varandra. Fruktansvärt kraft när det bara dånar till och isblock lossnar på berget. Lavinerna är ett av de största hoten för min säkerhet på berget.

Måndag 24e.

I natt har jag lyssnat på tre laviner som dundrat ner i närheten och isblocken omkring mig lät som en gangsteruppgörelse. Plötsligt small det som ett pistolskott pga spänningar i isblocken. Något block gick itu och dundrade ner. Lite skillnad på sömnfaktor mot för att sova intill en spinnande katt hemma i sin säng.

Vid frukosten fick jag veta att en av nattens laviner fått ett isblock att lossna i isfallet och träffade en sherpa som överlevde men evakuerades med helikopter.

Flera laviner under dagen. Blev vilodag då allt inte var klart för Lobuche. Imorgon går vi till Lobuche bc för topptur upp på 6100m.

Passade på idag att gå ensam en timme ner till Gorachep för att få internet och betala mina räkningar.

Imorgon natt börjar allvaret. 02 på natten startar vi 6-7 timmars klättring där 400m är på fasta rep. Det blir första branta berget någonsin och första gången jag ska använda jumar och även reppellera mig ner. Är på riktigt sjukt nervös, men hoppas det blir bra träning.

Eftersom internet suger i basecamp så kan det dröja veckor innan jag är online igen. Dont worry. No News are good News.

Namaste!

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Emelie

  va fasen, alltså det där med internetet är ju helt sjukt. dom får väl laga det. Det är ju en otrolig resa och en aning riskabel så internet är ju viktigt. du får föra dagbok anyways o ladda upp flera dagar i ett inlägg in worst case .

  Heja dig! du fixar de här.

  1. happyhiker

   Det är lite så jag gör, kan läsa lite i BC men inte posta så mycket. 1000 personer slåss om samma uppkoppling…

   1. Emelie

    det kommer väl inte finnas nät när ni börjar dra er högre uppåt på berget. eller finns det uppe i abc?

    1. happyhiker

     Nope inget nät i de högre campsen

 2. Kenneth

  Duscha är överskattat;) Citronservetter gör susen;) Go safe Peter, god tur och ett stort lycka till. Kanske kommer vi att göra våra toppförsök samtidigt, jag på Denali å du på ………;)

  1. happyhiker

   Haha håller tummar och tår för er Kenneth! Det är officiellt nu med Everest ☺

Lämna ett svar