You are currently viewing Oduglig och inte acklimatiserad

Oduglig och inte acklimatiserad

Igår var ingen bra dag alls och jag fick en knäpp på näsan.

Igår onsdagen den 19e april rörde vi oss från Pangboche mot Dingboche. Det tog bara fem minuter innan jag insåg att något var på tok. Första stegen var upp till en munk och det kanske inte var mer än 50-60 höjdmeter och tog 20 min, men jag flåsade helt sinnessjukt mycket.

Väl hos munken blev det väntetid då han redan höll en ceremoni men det var kul att se alla bilder på väggarna från klättrare som bestigit Aba Dablam, Everest mm.

Väl min tur så fick jag ett till snöre runt min hals och ett vykort med munkens lyckönskningar. Han bad och kastade ris på både mig och min sherpa, Kipa.

Träffade också på en tjej som var där för att tacka munken för hans böner då hon besteg Everest förra året.

Sedan drog vi iväg igen och jag fick mina farhågor besannade. Jag klarade knappt en stigning utan att flåsa järnet och fick nästan panik då andningen var så tung. Bakslag på acklimatiseringen. Jag fick bromsa Kipa och dra ner på tempot rejält tills vi kom till Dingboche.

Lite kul men jag försöker följa de buddhistiska traditionerna och respekterar deras seder mm. Lite kul är det allt att dra i runda grunkor, men alla monument måste passeras på vänster sida uppför. Det brukar innebära 30 kliv upp i terrängen medan alla andra turister går som vanligt på stigen till höger… försöker även lära mig lite nepalesiska, 2-3 nya ord varje dag. Rätt svårt språk, inte ett ord likt svenska.

Resten av dagen blev acklimatiseringsfokus. Har druckit enorma mängder vätska och vilat med huvudet i högläge. Kom igen nu kroppen, bli kvitt förkylningen och lägg på ett kol med att bygga blodkroppar! Så här svag som jag var idag får jag bara inte vara igen…

Jag får dock skylla mig själv lite som slarvat med att dricka vatten. Svettas så mycket om dagarna att 3-4 liter räcker inte. Behöver minst 6 liter för att både nå vätskebalansen och för att hjälpa acklimatiseringen.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Tomas

    Hur går det med saltbalansen om du svettas så mycket? Dricker du salter och mineraler eller någon speciell kost ni går och mumsar på?

    1. happyhiker

      Saltar som en tok. I basecamp har jag energipulver som väntar men jag underskattade approachen vi gör nu. Saltkaret åker fram varje måltid för att hålla en jämn balans.

Lämna ett svar