You are currently viewing Kroppsreformation – check. +8 kg och redo för nästa berg.

Kroppsreformation – check. +8 kg och redo för nästa berg.

Viktuppgången syns, märks och har gjort sitt. Därmed bromsar jag överätandet och planar ut.

Enligt studier så tappar man 66-73% muskelmassa i en viktnedgång på hög höjd. Så droppar jag 10 kg i kroppsvikt på nästa berg, så har jag minst förlorat 6,6 kg muskler. Det är bannemig helt galet om man börjar räkna på hur lång tid som det dopingfritt tar att bygga 6,6 kg muskelmassa.

Det som händer på höjder så pass låga som redan vid 5000 meter, är att kroppen styr om och dräper aptiten samtidigt som proteinsyntesen hämmas. Istället så prioriterar kroppen ett katabolt tillstånd med muskelmassa som primär källa. ATP’t påverkas, aminosyror frisätts från skelettet osv. I praktiken så försöker kroppen prioritera om resurser och energihantering utifrån att det saknas tillräckligt med syre.

Har inte grottat ner mig för djupt i studierna, men mest för att se vid vilken höjd som det styrs om och det var ju ingen munter läsning direkt. Vid nästa berg nu är mitt basläger på 5000 m liksom, gah. Hej spetälsk kropp.

Strategin just nu är att försöka få in ett par långpass till innan det är dags för avresa, men för att verkligen få liv i konditionen så behöver jag nog mata på duktigt med vo2max och HIIT. Alltså, väck med program för hur man blir bättre på milen osv, utan ren och skär fokus på att skrämma upp syreupptagningsförmågan så mycket som det bara går. Jag ska försöka få in ett par styrkepass också mest för att få känna mig stark. Det är något som sker mentalt med mig efter ett styrkepass, men jag känner mig liksom ”laddad” i kroppen flera dagar efteråt. Den känslan vill jag bära med mig.

Helgens två traillöpningspass var som balsam för själen. Båda två var i helt underbar natur och även om våren pausade sitt intåg en stund och det blev mer en vinterlöpning med lite snöflingor i luften, så var det ändå mer energi från naturen än vad jag fått på länge under vinterns mörka period. Jag passade även på att kasta kläderna i bara fyra plusgrader och lite motvilligt fota en dubbelbiceps bakifrån. Där ser man att jag späckat på mig och lagrat in fett nu sedan Aconcagua då jag hade magrutor. Dessa är nu puts väck och istället har jag lagt på mig lite buffert. Dagsvikten landade på 83,6 kg och målet var 85 kg, men vikten som sådan har bara varit ett hjälpmedel för att se att jag faktiskt har ökade i vikt och inte stod stilla.

Nu ska jag bara försöka få ett par bra intervallpass och ett par bra styrkepass också för att bygga lite mentalt jubel.

 

Lämna ett svar