You are currently viewing Liggunderlag: Exped Downmat Winterlite M

Liggunderlag: Exped Downmat Winterlite M

En makalöst bra produkt, en given favorit i packningen!

Det här liggunderlaget kan jag bara hylla på flera sätt och vis. Det finns flera olika uppblåsbara liggunderlag, vilket i praktiken är en självklarhet numera i de flestas packning, men denna är superlätt och har ett extremt bra R-värde (isolering). R-värdet är 7 och enligt tillverkarens egen spec så klarar man ner till -32 grader med den, vilket gör att det är ett liggunderlag för året runt. Tidigare liggunderlag av liknande typ har varit tunga, men denna är istället riktigt lätt.

Uppblåsningen sker genom en packpåse, där man bara trycker på påsen på mattan och sedan fyller påsen med luft, viker ihop den och pressar in luften i mattan. Med lite övning räcker det med att man ristar till påsen och trycker till tre gånger, så är liggunderlaget uppblåst och klart. Betydligt enklare hemma i vardagsrummet dock än i ett trångt tvåmannatält på ett berg :). På Aconcagua var jag nog uppe i 10-15 försök att få in luft då jag hade problem med att just lyftfylla påsen. Det knep som fungerat bäst för mig är att öppna påsen och blåsa till lite med munnen in i påsen för att se till att skicka ner lite luft i den. Ibland kan man lyckas rista till den så den luftfyllsrejält och då gäller det att snabbt nypa ihop den så luften behålls inne i påsen. När den sedan är som en ballong är det bara att pressa över luften i liggunderlaget.

Liggunderlaget i sig är rätt slimmat och jag ångrade att jag inte tog en större storlek. Det väger ändå så pass litet att en storlek för stor hade inte skadat. Det är lite smalare och för mig som vänder mig stup i kvarten med sovsäcken (jag är en medvändare som vänder mig med sovsäcken och inte en ivändare som vänder sig i sovsäcken), så har det ibland resulterat i att jag glidit av liggunderlaget. Lättast är det med benen. Annars är det skönt, det prasslar inte för mycket även om det såklart väsnas lite. Det optimala hade ju varit att ha någon slags fleeceliknande beklädnad som man ligger på att få ner prasselljudet.

Enda knepiga är att tömma det på luft för att få ner det i packpåsen. Även detta kräver lite teknikträning. Till skillnad mot allt annat som jag normalt sett knölar ner i packpåsar, så går detta bäst om man rullar det och man får rulla om det ett par gånger för att pressa ut all luft och sedan måste det rullas riktigt hårt för att gå ner i packpåsen som är 22×10 cm. Väl i packpåsen tar det minimalt med plats i packningen.

Vikt på min våg; 486g med packpåse

Lämna ett svar