You are currently viewing Dunskor: Western Mountaineering Expedition Booties

Dunskor: Western Mountaineering Expedition Booties

Lätt men lyxig dunsko.

Köpte dessa som lite lyx inför Elbrus, men de han inte komma fram från butiken i Norge där jag handlade dem från. Istället fick de följa med till Aconcagua. De väger inte mycket och de är lätta att komprimera. Sulan är lite fastare men resten av skon är bara att pressa ur luften ur och det går utmärkt att köra ner dem i en XXS-kompressionspåse för att minimera packvolym.

Sulan är knottrig och greppar förvånansvärt bra även på lite snö. Jag traskade runt med bara strumpor i dessa i Base Camp på Acon och det var riktigt skönt att slippa ett par klumpiga kängor och på kvällarna och morgnarna var det ändå lite för kallt för att bara köra med gympadojor. Däremot var de inte supersköna att promenera för långt i för de sitter för löst runt fötterna, lite som att gå med plastpåsar knutna runt fötterna. Likaså ville jag ha dem i sovsäcken på natten för att värma upp dem och det var ingen bra kombination med att skita ner dem för mycket ute i Base Camp. Antingen får man ha dem som lite lyx i själva tältet på kvällen eller ha dem som lite basecampsko, men då ha en extra plastpåse att stoppa dem i om man vill sova med dem i sovsäcken och ha dem varma och sköna direkt på morgonen.

Just dessa är rätt höga, men de är bara fodrade och dunfyllda till ankeln. Resten är mer som en ”gaiter” bara och mest för att skydda mot snö. Det är en goretexsko så jag kan t.ex. gå ut i snö mitt i natten i bara underställ och veta att jag inte blir blöt om understället så länge inte snön är djupare än knähöjd.

Nackdelen som vanligt är prislappen. Mycket pengar för lite nytta och mest ”nice to have”.

Vikt på min våg; 150g per sko

Lämna ett svar