You are currently viewing Stegjärn: Grivel Air Tech, Cramp-o-Matic

Stegjärn: Grivel Air Tech, Cramp-o-Matic

Lätta och gör sitt jobb – men inte helt lätta att ta på och av. 

Jag har inte tillräckligt bred erfarenhet av stegjärn tyvärr, så jag kan inte uttala mig om huruvida mina Air Techs står sig mot andra modeller av t.ex. Grivel, Petzl och Black Diamond. Det finns högvis med modeller att välja mellan. Jag blev dock rekommenderad just dessa som ”glaciärjärn”. Dvs ska man klättra på frusna vattenfall och mer avancerad klättring, så ska man nog investera i lite tyngre och robustare prylar. Däremot för att gå i branter med snö och is så absolut.

Bindningen är Cramp-o-Matic vilket innebär att jag har som en bygel framtill som fäster på en inskärning i gummisulan på storstorna. Därefter gäller det att få ner hälen och det är det kniviga. Jag får inte riktigt ner foten rakt med hälen om jag inte justerar stegjärnen lite för stora, dvs förlänger dem med bygeln som förbinder fram och bakdel. Det brukar lösa sig när jag spänner ner storskon med bakre bygeln, för då pressas sulan ner i stegjärnet, men det är inte helt lätt när man är lite stressad, trött, har stora handskar osv.

När skon väl är nere i järnet och bakre bygeln spänd, så säkras det med en rem som går fram genom en stålögla och tillbaka till dubbelöglor, som låser remmen. Jag har dock inte klippt av remmen och den har stört mig lite, med sin lösa svans som sonika har hoppat loss och jag har till och med lyckats låsa upp hela stegjärnet vid ett tillfälle på Elbrus på väg ner från glaciären. Inte bra! Nu inför nästa tur så har jag köpt både kardborrband och en extra spännrem. Jag ska prova med kardborr först. Det är skönt att ha en längre flärp att dra till med när man har handskar, så jag vill ogärna klippa den. Däremot kan jag se till att den låses på plats med en bit kardborr som jag drar runt den. Hela momentet med remmen är också svårt att göra när man har handskar, det är kyligt osv. Jag litar på konstruktionen i sig, men det är ingen lättopererad bindning. På Aconcagua under toppturen så fick jag hjälp av en av guiderna med att få på stegjärnen och det var mycket lättare för honom att snöra på mig stegjärnen då kan kunde justera dem och dra åt dem på ett annat sätt.

Stegjärnen har ”antibotts” vilket mer eller mindre nästan är standard numera, men den har plastbubblor som sprätter iväg snön undertill så att man inte packar fast massa snö under järnen.

Överlag är jag ändå nöjd med mina, men rekommenderar att man smörjer frambygeln lite så den blir mer lättopererad och likaså den centrala plåtbygeln framtill som ska centreras på foten.

Vikt på min våg; 474 g styck

Lämna ett svar