You are currently viewing Uppblåsbar kudde: Cocoon Air Core Travel Pillow Ultralight

Uppblåsbar kudde: Cocoon Air Core Travel Pillow Ultralight

En uppblåsbar kudde är numera obligatorisk i min packning!

I början när jag fjällvandrade så hade jag alltid kläder som kudde. Jag stuvade in kläder i typ en fleecetröja eller packpåse och nyttjade, men jag störde mig på att det var svårt att få till den perfekta kudden. Den blev ojämn och ibland flyttade sig plaggen inuti i sömnen. Ibland ville jag dessutom ha typ en dunjacka vid fötterna som förstärkning istället. Likaså, som på Aconcagua, så hamnade tältet i nedförslutning mot min huvudände (vi låg skavfötters) och då behövde jag kläder under liggunderlaget för att bygga upp fallet. Då hade jag inga kläder kvar till att göra en eventuell kudde av.

Den uppblåsbara kudden från Cocoon är underbar! Den har en fleecesida och en nylonsida där nylonsidan kan vara lite prasslig dock. Fleecesidan är dock supergo och mjuk. Kudden har lite syntetisk fyllning, så den isolerar lite också. Kudden blåses enkelt upp genom en ventil och tar otroligt liten plats när den är tom. Instuvad i sin packpåse är den som en 33 cl burk i storlek. Ventilen är en skruvventil vilket jag har upptäckt är alldeles lysande. Jag blåser upp kudden till max, sedan lägger jag mig till rätta och vrider på ventilen och släpper ut luft tills jag tycker att huvudet vilar behagligt i den. Det är bara så skönt för en trött nacke att få låta huvudet sjunka ner i mitten, men ha stöd vid nacke/axlar.  Vikten då? Knappt 120 gram utan packpåse, vilket gör att jag till nästa expedition nu har köpt en till kudde och kommer att ha en i Base Camp och en som jag tar med mig upp till High Camp.

Kudden är för övrigt rätt liten och inte att jämföra med en fullstor kudde, men jag upptäckte en fördel med det. Jag kan få ner kudden i min sovsäck i själva sovsäckshuvan, vilket gör att kudden smiter aldrig i sömnen utan håller sig i sovsäcken hur mycket jag än vänder och vrider på mig. Kanon!

Nackdelen, som vanligt med dessa, är priset, nästan 400 kr är absolut för mycket – men samtidigt kan en god natts sömn vara det som avgör ett lyckat toppförsök. Sett i det perspektivet och sett till vad mina bergsexpeditioner kostar totalt, så blir plötsligt kostnaden för kudden legitim.

Lämna ett svar