You are currently viewing Täckbyxa / förstärkningsbyxa: Rab Photon pant

Täckbyxa / förstärkningsbyxa: Rab Photon pant

Såg inte nyttan med den förrän jag använt den skarpt och då blev den given. 

Nu är denna byxa obligatorisk i min packning, näst intill oavsett var jag ska. Jag är rätt så varm av mig över benen, alltså skyddar jag händer, fötter, huvud och överkropp, så behöver jag sällan så mycket över låren. Oftast klarar jag mig med min tjocka klätterbyxa och behövs det så kan jag dra på underställ också inför en topptur t.ex. Inför Aconcagua så stod jag dock inför faktumet att jag antingen behövde en fleecebyxa som lager 2 eller en täckbyxa (som lager 2 eller lager 3).

Valet blev en täckbyxa / syntetbyxa. Anledningen är att en fleecebyxa sitter där den sitter. Har du dragit på dig underställ, fleecebyxa och softshell eller hardshell, så glöm att du kan byta något under en topptur. Däremot en förstärkningsbyxa som denna kan du dra av och på – även med stegjärn på. Den har fullånga dragkedjor, så det är bara att dra på varje ben för sig och sedan snäppa ihop den i midjan.

Jag behövde aldrig dra på den under toppturen på Aconcagua, men däremot blev det direkt ett favoritplagg i baslägret. I matsalstältet i Base Camp var det rätt så ruggigt på morgon och kväll när solen var borta och det var kalla stolar att sitta på. Dessa byxor gjorde att jag var en av dem som mådde som bäst inne i matsalstältet. Jag satt varmt och mjukt och det var rentav mysigt att ha på sig byxan som värmande plagg och skippa klättringsbyxan helt på vilodagarna t.ex. Bara ha kalsonger och denna.

Byxan har förstärkningar nertill för att skydda mot punktering av stegjärn, vilket är bra och byxan har syntetfyllning. Här var jag lite kluven då dunbyxorna som finns (t.ex. Western Mountaineering Flash Pant och Flight Pant) är lättare, men samtidigt så kände jag att börjar jag krypa runt i snö så är det rätt gott att ha just syntet som står emot fukt bättre. Dunbyxorna hade typ goretexförstärkning där man kan tänkas komma åt vatten/snö (över knän och rumpa), men syntetbyxorna var inte SÅ mycket tyngre och här kan jag ändå rulla runt bäst jag vill i snön.

Enda nackdelen jag kan komma på med byxan förutom vikten, som jag alltid hade önskat vore lättare, så är det väl färgen. Den har en vag brun nyans i sig och brunt är väl inte min favoritfärg. Byxan hade gärna fått vara helt svart. Jag har för övrigt köpt en Sea to Summit Drysack eVent XXS som jag stuvar ner byxan i. På så vis är den försvinnande liten i packningen.

Vikt på min våg; 512 gram

Lämna ett svar