You are currently viewing Googles / glasögon; Julbo Aerospace Cameleon 2-4

Googles / glasögon; Julbo Aerospace Cameleon 2-4

Recension av mina ”googles”. 

I normala fall har jag mina vanliga glaciärglasögon från Julbo, men om det blåser riktigt mycket – och på toppturer – då åker dessa på istället. Linsen växlar mellan kategori 2-4 och är kontrasthöjande och fotokromatisk. Glasögonen är stora och täcker en hel del yta – på gott och ont. Jag vet ännu inte hur den går ihop med en syrgasmask t.ex. Likaså om man har en balaclava, så kan det bli så att balaclavan ligger under själva glasögonen och har man otur då så blåser det upp varmluft från balaclavan och in i glasögonen och bildar imma. För hur imskyddade de än är, så bildas det ändå imma när man får upp varmluft på dem när det är kallt ute.

På Aconcagua hade jag lite otur, för jag fick imma och när jag försökte ventilera glasögonen så frös det istället på och blev is. Mitt under toppturen där det inte fanns en sekund till övers för att stanna och fixa utrustningen. De går nämligen att ventilera och jag borde nog ha börjat med det läget från start på Aconcagua. Man snäpper loss själva linsen så den hoppar ut några millimeter och därmed kan luft passera mellan. Fördelen med att glasögonen är stora är dock att man kan mura igen hela ansiktet rätt så bra med dessa. Ingen risk att det blir blottad hud någonstans om man drar på sig en balaclava.

Linsen är rätt så mörk vilket man får vara medveten om och det är inte helt lätt att se något med glasögonen på när en topptur startar och det är becksvart mörker. Pannlampan ger ju lite sken, men glasögonen dämpar bra mycket. Det är nästan så jag överväger att ta med mig ett par billiga klarglas-googles just för starten på toppturen och sedan växla när solen börjar komma upp och du behöver skydd från solljus och snöblindhet.

Mina glasögon väger 126 gram utan skyddsfodralet till, så det är väldigt lätta glasögon. Stora nackdelen är väl prislappen då den i Sverige kostar nästan 2000 kr i vissa butiker.

Lämna ett svar