You are currently viewing Countdown till nästa berg

Countdown till nästa berg

Det börjar brännas. På riktigt. Tiden bara flyger förbi och nu måste jag avskärma mig, prioritera och sätta 100% fokus på nästa utmaning.

Nästa bergsutmaning närmar sig med stormsteg. Januari månad hann jag knappt uppleva då jag kom hem mitt i månaden och februari månad bara flög förbi. Mars månad har kickstartat och så som mitt liv ser ut just nu, så är en månad likvärdigt med ”fyra helger”. Det är på helgerna jag har tid att faktiskt få något uträttat känns det som.

Utrustningsläget inför nästa berg är bra, men inte färdigt. Jag hade som deadline att vara färdig med allt i förra veckan, men är försenad med ett par saker. Dock ingenting kritiskt, utan jag ligger ändå rätt bra till. Jag har en del kvar att handla som t.ex. 4-5 kilo godis/snacks som ska med. Väntar på paket med en extra kissflaska och en extra pannlampa och lite sådant också. Jag klarar mig utan det, men det är saker som finns med på min packlista. Förhoppningsvis har jag handlat hem precis allt nu i början av nästa vecka. Därefter måste jag provpacka och väga duffelväskorna. Jag ska för första gången ha med mig två väskor och jag får ha med mig 30 kg totalt i bagagevikt och 7 kg i handbagage. Strategin är att i praktiken fylla handbagaget med just 7 kg, sedan packa ena väskan till 23 kg (som är gränsen på SAS) och andra väskan med 7 kg (som totalt blir 30 på Qatar Airlines). Om allt går vägen så kommer jag inte att ha fyllt den andra duffelväskan till 7 kg, utan ha viktutrymme kvar. Då kommer jag att försöka fylla den med ”nice to have”-saker. En bok. Extra godis. Kortlek, schackspel eller vad som. Det optimala vore om jag redan hemma kunde ha packat så att allt är klart för inrikesflyget i Nepal också. De har restriktioner där som gör att stora duffelväskan måste jag skicka med fraktflyg när jag kommer dit.

Jag vill dock se att jag klarar viktgränserna och att inte blir tvärtom, dvs att jag står och inte har packat allt och redan där slår i viktgränsen. Bland annat har jag mina dunkläder som ska med och som väger en del. All klätterutrustning ska med. Jag har köpt ett par vinterskor att ha i base camp så jag slipper gå runt i kängorna, men dessa väger 1,6 kg totalt bara dem osv. På Aconcagua hade jag 23 kg exakt i duffelväskan och gissningsvis 4-5 kg i handbaget och då var jag inte ens i närheten av den utrustningsmängd som jag ska ha med mig nu.

Träningsmässigt går än så länge allt enligt plan. Jag har fått hem ett bildäck som jag ska ut och se om jag kan springa med, för övrigt något som jag ska köra med innan jag ska till Denali. Riktigt bra förberedelse inför att dra en pulka efter sig i branta uppförsbackar. Det blir mer ryggsäcksträning och trappmaskiner, jag har en löpartävling imorgon och jag hoppas på 3-4 långpass också under mars månad. Utöver det siktar jag på en teknikträning nästa helg, där jag ska öva att gå på stegar med stegjärn mm.

Vågen rör sig uppåt och jag fortsätter att äta för mycket av allt, varje dag. Jag har förlorat rutorna på magen nu och börjat bygga en kalaskula istället, men jag måste ha den bufferten. Jag får inte bli tjock dock eller för tung, men det rör sig uppåt med rätt takt. Just nu känner jag mig trygg inför att kunna förlora 12-15 kg i kroppsvikt och ändå ha kraft kvar på berget. Gårdagens köttfrossa med vänner på restaurang gjorde sitt till och jag är nu uppe i strax under 83 kg i kroppsvikt. Målet på 85 kg till slutet av mars känns rimligt och lagom.

Det som jag har kvar att fixa med är dock en del pyssel hemma med mitt hus. Jag kommer att vara borta en period då det händer en del med trädgård osv, så jag vill underlätta så mycket som det går för de som ska vara ”husvakt”.

Det som är skönt i varje fall är att alla flygbiljetter osv är bokad. Att all kritisk utrustning redan är på plats. Att jag inte har någon skada mer än min axel, utan känner mig i rätt bra form. En vecka till med rejält fokus nu på att beta av på ”actionlistan”, så hoppas jag att jag kan koppla av efter att jag genomfört teknikträningen nästa helg.

Lämna ett svar